DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Toto si povedal aj pán Chamberlain v tridsiatom deviatom a podpísal Mníchovskú dohodu, proti ktorej teda váš predseda opakovane a výrazne a vehementne vystupoval a s čím teda ja súhlasím. No tak vtedy si Chamberlain povedal, že my toho Hitlera aj tak, aj tak neporazíme.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Predseda strany Smer-SD, Robert Fico, opakovane vystupoval proti Mníchovskej dohode a označil ju aj ako „najväčšia zrada aká sa kedy stala na obyvateľoch Československa”. Spolu s ďalšími dvoma poslancami Smeru chcel presadiť návrh zákona, vďaka ktorému by sa 30. september stal pamätným dňom Mníchovskej zrady. Tento deň označený ako pamätný deň obetí Mníchovskej zrady strana Smer presadzuje už od roku 2020. 

Mníchovská dohoda z roku 1938 podpísaná zástupcami Spojeného kráľovstva, Francúzska, Talianska a Nemecka, rozhodla o pripojení vtedajšieho československého územia Sudet k nacistickému Nemecku. Československo tak prišlo o 28 000 kilometrov štvorcových, na ktorom žilo 2,8 milióna Nemcov a 800 000 Čechov, a takisto tam sídlili dôležité priemyselné podniky. Týmto obetovaním československého územia Hitlerovi si európske veľmoci mysleli, že predídu vypuknutiu vojny, čo sa nakoniec nestalo. Táto dohoda sa uskutočnila bez pozvania Československa preto je často prezývaná aj mníchovský diktát, mníchovská zrada, či „o nás bez nás”.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023
success
error