DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Vybrali z vrecák ľudí aj tých, čo sa prepadli do hranice alebo pod hranicu chudoby, ktorých žije dnes medzi dôchodcami pol milióna, 1,5 miliardy euru kvôli tomu alebo vinou obrovskému nárastu cien, dvojnásobnej inflácie, ktorá tu je v porovnaní s ostatnými krajinami používajúce euro.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Hranica chudoby na Slovensku je určená vo výške príjmu 424 eur na mesiac. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík je v súčasnosti pod hranicou chudoby 494-tisíc seniorov. Slovenské ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však počíta ohrozenie chudobou na úrovni domácností a nie na úrovni jednotlivca. Podľa medzinárodne používanej metodiky bolo za rok 2021 ohrozených chudobou 15,6 % slovenských domácností, pričom v domácnosti dvoch seniorov bolo riziko ohrozenia chudobou 12,8 %. Oficiálne čísla z analýzy ministerstva pre rok 2022 budú zverejnené na konci mája 2023. 

Ministerstvo financií v predkladacej správe k prognóze Výboru pre daňové prognózy uviedlo, že vďaka nárastu daňových príjmov sa celkové príjmy štátneho rozpočtu zvýšili o 1,5 miliardy eur. Inštitút finančnej politiky sčasti pripisuje vyšší výber daní aj vysokej miere inflácie, keďže predajná cena je priamo úmerná výške dane z pridanej hodnoty vybranej štátom, teda čím viac produkt stojí, tým väčšiu daň z pridanej hodnoty zaň zaplatíme. Ďalej ide o väčší výnos z daní a odvodov z práce a korporátnu daň (.pdf).

Na základe najnovších údajov z Eurostatu bola v marci 2023 priemerná inflácia v eurozóne na úrovni 6,9 %. Slovensko malo infláciu na úrovni 14,8 %, čo je dvojnásobok oproti priemeru eurozóny. Z krajín, ktoré používajú euro, na tom boli horšie už len pobaltské štáty, konkrétne Estónsko, Litva a Lotyšsko (pdf.).

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023
success
error