DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

500 miliónov tento rok (pozn. získa štát ak zdaní Slovnaft). A zároveň sme povedali, oni budú kupovať tú lacnú ropu aj ďalšie roky. Spravme to na 3 roky.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

V marci parlament rozhodol o mimoriadnom zdanení rafinérie Slovnaft z 55% na 70% takzvanej “windfall dane”, teda dane z mimoriadnych ziskov spoločnosti. V apríli tento zákon podpísala aj prezidentka. 

Výpočty koľko na tejto dani získa štát sa líšia, avšak všeobecne sa ráta so sumami okolo alebo nad 500 miliónov eur. Za rok 2022 by podľa vlády mal štát získať 400 miliónov eur. So zvýšením na 70% táto suma vzrastie, podľa dôvodovej správy k zákonu, na 524 miliónov. Rozpočtová rada na konci marca odhadla, že by to malo vzrásť na 488 miliónov eur. Vo všetkých prípadoch sa tieto sumy pohybujú okolo 500 miliónov a vyššie. Igor Matovič uvádza, že by toto zdanenie chcel udržať na 3 roky, aby zisky cez 1,5 miliardy pokryli jeho plán rozdávať 500 eur za účasť na voľbách.

“Kupovaním lacnej ropy” myslí Igor Matovič zastropovanie cien ruskej ropy, na ktorom sa v decembri dohodli krajiny G7 ako aj veľvyslanci krajín EÚ. Od februára platí však okrem toho aj embargo na Ruskú ropu pre EÚ krajiny, rafinéria Slovnaft má ale do konca tohto roka výnimku na spracovanie už dovezenej ruskej ropy.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023
success
error