DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Veď sa priznali mnohí vyšetrovatelia, že boli s Igorom Matovičom, že boli s Eduardom Hegerom.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Zavádzajúce

Peter Pellegrini stretnutia spomína ako argument v debate o ovplyvňovaní vyšetrovaní politikmi OĽaNO. Nateraz však neexistuje dôkaz alebo indície, že by predmetom alebo výsledkom týchto stretnutí mali byť neoprávnené zásahy do vyšetrovaní alebo práce polície celkovo. V kontexte povedaného preto hodnotíme tvrdenie Petra Pellegriniho ako už zavádzajúce.

V máji 2021 vyšlo z trestného obvinenia bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana, že sa mal vtedajší minister financií Igor Matovič stretnúť v ešte dávnejšej minulosti s vtedajším šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy a dnešným vypovedajúcim vo viacerých kauzách Ľudovítom Makóom. Matovič to potvrdil pre TV Joj (00:09): „Stretol som sa s pánom Makóom raz možno dvakrát. (...) to bolo ešte keď sme boli v opozícii.“

Taktiež v máji 2021 poslanec Robert Fico tvrdil o bývalom premiérovi Matovičovi, že sa pravidelne stretával s bývalým šéfom finančnej polície NAKA Bernardom Slobodníkom. Matovič na výsluchu podľa vlastných slov povedal, že sa „s ním po vražde Jána a Martiny asi trikrát stretol.“

V relácii Ta3 V politike 12. Marca 2023 diskutujúci poslanec Robert Fico pustil zostrih nahrávky výpovede Jána Kaľavského, bývalého operatívcu NAKA, dnes obvineného z korupcie a ukrývajúceho sa v Bosne a Hercegovine. Vo výpovedi spomínal stretnutie s Hegerom v kancelárii vtedajšieho riaditeľa Tiposu Mareka Kaňku. Pravdivosť tvrdenia, že sa stretli, potvrdil sám Heger v relácii: „Áno, stretol som sa s pánom Kaľavským,“ (od 20:18) poukázal však na účelovosť zostrihov nahrávok Roberta Fica.

Demagóg.SK požiadalo o vyjadrenie aj Petra Pellegriniho a tlačové oddelenie strany Hlas. Strana ani jej predseda však na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error