DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Roman Mikulec

OĽaNO

Avšak pán Imrecze to aj povedal potom, že ho zneužil pán Zurian pri nejakej nahrávke a že to bolo proste účelová nahrávka.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Nepravda

Demagóg.SK nedohľadal žiadne vyjadrenie Františka Imreczeho, na ktorom by bývalý šéf Finančnej správy hovoril o zneužití pri nahrávke jeho rozhovoru s exšéfom NAKA Branislavom Zurianom. Imrecze sa na nahrávke, ktorá má hovoriť o údajnom vzatí úplatku Mikulcom, uisťoval, či nie je nahrávaný. K nahrávke sa však pred novinármi nevyjadril, aby neohrozil vyšetrovanie. Tvrdenie Romana Mikulca preto hodnotíme ako nepravdivé. 

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec hovorí o nahrávke, ktorú zverejnil časopis Plus 7 dní v júli 2021. 

Bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze na nej v neformálnom rozhovore s exriaditeľom NAKA Branislavom Zurianom hovorí o tom, ako sa domnieva, že Mikulec mal ešte ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby (VSS) vziať úplatok za za zákazku pre nadnárodnú IT firmu. 

Imrecze sa na začiatku nahrávky pýta, či si ho Zurian nenahráva. „Prepáčte mi, pán Zurian! Ako mám vnímať tento rozhovor?“ pýta sa  Imrecze „Prepáčte mi hlúpe otázky. Ale mal som obavy z tohto rozhovoru. Prepáčte mi.“ 

Mikulec vzatia úplatku odmietol a hovorí, že Imrecze bol Zurianom zneužitý, keďže bývalý šéf Finančnej správy nesúhlasil s nahrávaním. 

Roman Mikulec nahrávku označuje za účelovú, okrem iného aj preto nebola podkladom pre začatie vyšetrovania. Vtedajší policajný prezident Peter Kovařík tvrdil, že polícia touto nahrávkou nedisponuje. Mikulec preto považuje jej účel za diskreditačný.

Portál Demagóg.SK však nenašiel verejné vyjadrenie samotného Františka Imreczeho, v ktorom by konštatoval, že bol Zurianom zneužitý – hoci rozhovory pre média poskytol v posledných mesiacoch opakovane.

V auguste 2021 Imrecze po výsluchu k nahrávke uviedol, že ju nechce komentovať, aby neohrozil vyšetrovanie. 

V marci 2022 advokát Františka Imreczeho Miroslav Ivanovič uviedol, že bývalý šéf Finančnej správy vypovedal už aj v súvislosti s údajným úplatkom, o ktorom sa hovorí na nahrávke.

Demagog.SK požiadal cez ministerstvo vnútra o stanovisko aj Romana Mikulca. Rezort vyjadrenie sľúbil, no neposlal ho.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error