DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Roman Mikulec

OĽaNO

Viete veľmi dobre, že ja som bol obvinený zo sabotáže a rôznych bludov (na základe podhodeného dôkazu) do môjho vozidla a 8 rokov som sa súdil a dnes mám súdne rozhodnutie o tom, že som nevinný.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Roman Mikulec bol v roku 2013 obvinený z ohrozovania utajovanej skutočnosti. V roku 2018 ho spod obžaloby najprv oslobodil prvostupňový okresný súd, ktorý konštatoval, že skutok sa nestal. Následne ho v roku 2019 definitívne oslobodil krajský súd, ktorý potvrdil jeho nevinu.

V roku 2013 bola pri vykonaní obhliadky v Mikulcovom vozidle zaistená pamäťová karta, na ktorej mal podľa obžaloby neoprávnene držať dokumenty označené ako dôverné a vyhradené. Podľa súdu sa však s touto kartou zaobchádzalo nesprávnym spôsobom a preto nebolo možné identifikovať ľudí, ktorí s ňou zaobchádzali. Rozsudok okresného súdu vyhlásil obžalovaného za nevinného a spôsob obdržania karty nazval amatérskym. Taktiež zhodnotil, že obsah dokumentov na karte nemal potenciál zasiahnuť do chránených záujmov republiky. 

Mikulec pracoval v rokoch 2010 až 2012, za vlády Ivety Radičovej, ako šéf vojenskej rozviedky a spolu s jeho zástupcom Vladimírom Suchodolinským vypracovali správu o podozreniach z tunelovania financií vojenskej spravodajskej služby počas vlády Smeru. Mikulec vyjadril presvedčenie, že žaloba zo strany štátu bola pomsta za vyšetrovanie tunelovania financií s kolegom Suchodolinským.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error