DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Pán Suchoba hovorí, že ho vypaľujú na finančnej správe, že 1 000 000 má ísť Hegerovi.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Zavádzajúce

Finančná správa sa omeškala so zaplatením faktúr firme Allexis podnikateľa Suchobu od mája do novembra 2020, avšak správy o tom, že by malo ísť o vypaľovanie, pochádzajú len z uniknutej emailovej komunikácie medzi Suchobom a jeho advokátkou. Samotná advokátka označila emaily za pozmenené, odmietla overiť ich autenticitu a podala trestné oznámenie z dôvodu ich úniku – ​to už Peter Pellegrini nespomína. V súčasnosti sa čaká na výsledok súdu medzi Finančnou správou a firmou Allexis a preto je zavádzajúce tvrdiť, že by Suchoba rozprával o vypaľovaní alebo o milióne eur pre Hegera. 

Michal Suchoba je vlastníkom firmy IT Allexis, ktorá pre slovenskú Finančnú správu dodávala softvér. V roku 2021 bol spolu s ďalšími osobami obvinený v rámci kauzy Mýtnik a Očistec za „trestnú činnosť súvisiacu s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupčnú trestnú činnosť”. IT firma Allexis údajne získavala od roku 2011 štátne zakázky za niekoľko miliónov bez verejnej súťaže. Zmluvy s touto firmou neboli dohľadateľné ani v Centrálnom registri zmlúv pretože existovali len v utajenom režime. Za všetok IT softvér zaplatila finančná správa tejto firme doteraz 69 miliónov eur. 

Suchoba sa v roku 2021 ku obvineniam priznal a začal spolupracovať s prokuratúrou. Ku trestnej činnosti malo dôjsť v dobe, keď finančnú správu viedol František Imrecze, ktorý bol už odsúdený za to, že zobral úplatok 50 tisíc eur a ďalších 200 tisíc mal dostať od Suchobu pre ďalších kolegov. Suchoba túto informáciu potvrdil. Začiatkom roka 2023 majiteľ Allexisu znovu vypovedal a opísal systém získavania zakázok na finančnej správe. Podnikateľ figuruje aj v nahrávkach Mariána Kočnera, s ktorým sa stretol v roku 2015. 

Peter Pellegrini sa odvoláva na uniknuté emaily medzi Suchobom a jeho advokátkou Janou Valkovou, ktoré začal zverejňovať tajomný bloger. Podľa emailov firma Allexis nemala dostávať od nového vedenia finančnej správy mesiace zaplatené faktúry za poskytovanie služieb. O vypaľovaní mal údajne vedieť aj vtedajší minister financií Eduard Hege, ktorý spolu s prezidentom finančnej správy Jiřím Žežulkom obvinenia popierajú.

 Finančná správa potvrdila, že skutočne došlo k omeškaniu platieb za faktúry od mája do novembra 2020 v hodnote 1,2 milióna eur. Hovorkyňa Martina Rybanská uviedla, že nemalo ísť o žiadne vypaľovanie, ale že skutočné dôvody omeškania platieb boli nedostatočné finančné krytie finančnej správy za rok 2020, strata bezpečnostnej previerky dodávateľa a pochybný spôsob doručovania faktúr. Finančná správa uhradila svoje záväzky voči firme Allexis v novembri a decembri roku 2020. 

V súčasnosti sa taktiež vedie súdny spor medzi finančnou správou a firmou Allexis, ktorý sa týka úrokov z omeškania, Finančná správa sa bráni argumentom, že nemusia uhradiť žiadne úroky z dôvodu neadekvátneho a pofidérneho doručenia faktúr zo strany dodávateľa služieb a ich obsahových náležitostí. Údajné výpalníctvo vyšetruje NAKA a prípad taktiež nie je uzavretý. 

Výrok hodnotíme ako zavádzajúci pretože obsah emailov bol podľa samotnej advokátky Valkovej pozmenený a preto z nich nemožno vyvodzovať, že by Suchoba tvrdil, že ho vypaľujú. Suchobova výpoveď vo veci je momentálne neprístupná verejnosti. Keďže sa jedná ešte o neuzavretý prípad, ktorý je aktuálne na súde, nie je možné ešte jednoznačne preukázať či došlo k pochybeniu či vypaľovaniu Finančnej správy alebo nie. Milión eur resp. peniaze, ktoré spomenul Peter Pellegrini a ktoré mali ísť Eduardovi Hegerovi ako forma úplatku, je iinformácia, s ktorou narábajú predstavitelia Smeru a Hlasu, Demagóg.SK ju však inde nedohľadal. 

Finančná správa už v súčasnosti rozviazala tri zo štyroch zmlúv s firmou Allexis. Finančnej správe sa napríklad podarilo odstrihnúť od systému virtuálnej registračnej pokladnice, za ktorý pôvodne zaplatili Allexis 15,4 milióna eur. Neskôr si obdobný program svojpomocne vyvinuli za 28 tisíc eur. 

Demagóg.SK požiadalo o vyjadrenie aj Petra Pellegriniho a tlačové oddelenie strany Hlas. Strana ani jej predseda však na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error