DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

To nie je vaše rozhodnutie, pretože to bola naša vláda, ktorá rozhodla, že pri vysokých cenách sa budú ľuďom dôchodcom zvyšovať automaticky dôchodky. Vy ste preto nemuseli urobiť nič.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Prvé návrhy o zvyšovaní dôchodku podľa inflácie sa objavili počas vlády Ivety Radičovej v roku 2010.  Dôchodky sa mali zvyšovať o dôchodcovskú infláciu od roku 2018, návrh bol schválený počas vlády Smeru v roku 2017. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Zvyšovanie dôchodkov podľa tzv. dôchodcovskej inflácie, ktorá predstavuje výšku medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, navrhol v roku 2010 za vlády Ivety Radičovej, minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál. Podľa návrhu sa mali dôchodky od roku 2012 zvyšovať pevnou sumou v  závislosti od medziročnej inflácie a od výšky priemerného starobného dôchodku. Do úvahy sa mal brať rast cien tovarov a služieb, ktoré nakupujú dôchodcovia, teda napríklad potravín, liekov či energií. Vtedy však jeho zámer poslanci nepodporili. Po páde vlády Ivety Radičovej v roku 2012 sa vláda strany Smer rozhodla v navrhovaných zmenách pokračovať a od roku 2016 ich postupne začať zavádzať.

K rozhodnutiu vlády nakoniec došlo v roku 2017, od 1. januára 2018 sa dôchodky mali zvyšovať o dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu. K zmene došlo v roku 2022, odkedy sa dôchodky zvyšujú len o dôchodcovskú infláciu.  

Len na doplnenie uvádzame, že súčasná vláda v utorok 14. februára 2023 po predložení návrhu mimoparlamentným Hlasom-SD, schválila novelu zákona. Podľa nej sa  pri vysokej inflácii dôchodky na Slovensku budú valorizovať viackrát do roka ak inflácia prekročí 5%. Za návrh hlasovalo 139 zo 141 prítomných zákonodárcov a novela bude účinná od 1. januára 2024.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error