DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Minulý rok sa skoro 200 000 seniorov dostalo do pásma chudoby.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Podľa analýzy Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík poberalo koncom roku 2022 dôchodok nižší ako 423 eur mesačne o vyše 188-tisíc seniorov viac než začiatkom tohto roku. Tvrdenie petra Pellegriniho preto hodnotíme ako ešte pravdivé, a to napriek tomu, že sa na pásmo chudoby pozerá z perspektívy jednotlivca a nie domácností. 

Peter Pellegrini odkazuje na analýzu Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Ten tvrdí, že na začiatku roku 2023 sa pásme chudoby nachádzalo až 494-tisíc seniorov. 

Toto číslo sa oproti predchádzajúcemu roku výrazne zvýšilo. Začiatkom minulého roka sa totiž nachádzalo pod hranicou chudoby približne 306-tisíc seniorov, čo predstavuje nárast o 188-tisíc. Hranica chudoby na Slovensku bola stanovená na úroveň 424 eur mesačne.

Dôvodmi prepadu sú podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík IVRA nízke dôchodky, nedostatočná pomoc štátu a zdražovanie. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pre portál Demagog.SK uviedlo, že podľa Inštitútu sociálnej politiky ISP – analytickej zložky rezortu – je údaj, „že cca 480-tisíc starobných dôchodcov poberá dôchodok menej ako 423 eur mesačne, približne pravdivý.”

Rezort však zdôraznil, že hranica chudoby a samotné ohrozenie chudobou sa počíta na úrovni domácností, nie na úrovni jednotlivcov. Vychádza to z medzinárodnej metodiky.”

Podľa ministerstva sa preto nedá pozerať na jednotlivé dôchodky a len na základe nich konštatovať, že daná osoba žije pod hranicou chudoby. 

Podľa prieskumu EU SILC z roku 2021, ktorý odráža príjmy z roku 2020, bolo v roku 2020 chudobou ohrozených 12,3 % populácie. Prieskum meral chudobu na úrovni domácností. Hranicou rizika bol príjem 424 eur mesačne (pre domácnosť s 1 človekom). 

Peter Pellegrini zvykne túto štatistiku v reláciách používať opakovane, v minulosti však bol presnejší – hovoril o 188-tisíc senioroch. S ohľadom na v hodnotení Demagóg.SK ešte prípustnú odchýlku a ducha povedaného hodnotíme jeho tvrdenie ako ešte pravdivé. 

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error