DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Doteraz vláda nezasadla ani raz k tejto téme (zvyšovania cien potravín, pozn.). O MiG-och zasadala 20×, o rôznych iných veciach zasadá rôzne, rôzne.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Zavádzajúce

Vláda o stíhačkách MiG-29 nerokovala dvadsaťkrát, ale dvakrát. Priamo k cene potravín kabinet oficiálne rokovanie nemal, tvrdí, že nárast cien rieši v spolupráci s obchodnými reťazcami pomocou stropovania. Keďže Peter Pellegrini v tomto porovnaní preháňa, jeho výrok hodnotíme ako zavádzajúci.  

Podľa verejného portálu Úradu vlády sa vláda uzniesla na darovaní vojenskej pomoci Ukrajine od začiatku vojny jedenásťkrát, nie všetky uznesenia či rokovania však boli o darovaní stíhačiek 

O darovaní MIG-ov hovoril premiér Eduard Heger prvýkrát oficiálne vo februári 2023. Medzi jeho prvým vyhlásením poslať stíhačky a finálnym rozhodnutím zasadala vláda sedemkrát

Prvé týždne sa tiež čakalo s rokovaním, nakoľko nebolo isté, či dočasne poverená vláda túto právomoc má. O oprávnení vlády poslať stíhačky Ukrajine mal rozhodnúť parlament, nakoniec však vláda rozhodla bez jeho súhlasu

Medzi zverejnené rokovania vlády o Migoch patrí rokovanie z 15. marca 2023, ako aj mimoriadne online rokovanie zo 17. marca, na ktorom vláda darovanie odsúhlasila.  

Vláda podľa dostupných informácií doteraz nerokovala o  cenách potravín. Deklaruje, že vysoké ceny rieši zastropovaním, ktoré podľa premiéra aj podľa potravinárskych reťazcov vzniklo v spolupráci medzi obchodmi a štátom. Opatrenia, ktorými by štát pomohol ľuďom ohrozeným chudobou, pripraviť minister práce Milan Krajniak v spolupráci s prezidentkou Čaputovou. 

Demagóg.SK požiadalo o vyjadrenie aj Petra Pellegriniho a tlačové oddelenie strany Hlas, strana ani jej predseda však nereagovali.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error