DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Pán premiér Heger dokonca v televíznej relácii so mnou priamo naživo predniesol, že to je jeho výsledok jeho práce, hoci nakoniec samé tie reťazce to povedali, že to urobili sami a vymysleli to.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Premiér Heger sa v relácii o 5 minút 12 vyjadril, že vďaka vláde bude zastropovaných 400 druhov potravín po dobu 3 mesiace. Tvrdil, že zastropovanie je výsledkom dohody a bez vlády by dohoda nevznikla. Pellegrini tvrdil, že s touto iniciatívou prišli samotné obchody. Podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu je zastropovanie iniciatívou obchodov, ktorá získala podporu ministerstva. Výrok Petra Pellegriniho hodnotíme ako ešte pravdivý. 

Podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky rozhodnutia, ktoré potraviny budú zaradené do Protiinflačnej garancie si robia reťazce samy. 

Protiinflačná garancia znamená, že si každý obchodný reťazec vyberie sám cez 30 až 100 druhov potravín, ktorým bude garantovať cenu po dobu troch mesiacov. Celkovo ide  o 400 položiek. 

Protiinflačná garancia je rozšírením Deklarácie o cenovej stabilite potravín, ktorú ministerstvo podpísalo so Zväzom obchodníkov a Slovenskej aliancie moderného obchodu v marci 2022. Odvtedy ministerstvo analyzovalo ceny 13 potravín. Obchodníci sa Deklaráciou zaviazali ku garantovaným cenám týchto potravín. 

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error