DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Roman Mikulec

OĽaNO

Minister Vlčan sa zapojil do teda aktivity niektorých reťazcov, ktorí a tu si myslím, že netreba hovoriť o zastropovaní cien, lebo to nie je zastropovanie cien, ale to bola dobrovoľná aktivita týchto reťazcov.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

S iniciatívou zastropovanie cien potravín prišli dobrovoľne najväčšie slovenské obchodné reťazce po rokovaní s Ministerstvom pôdohospodárstva. Ministerstvo takéto zastropovanie privítalo a nad iniciatívou prevzalo záštitu, medzi verejnosťou však vyvolalo aj kritiku. Podľa odporcov ide o marketingový ťah, pretože na zoznamy boli vybrané potraviny, ktoré mali stabilnú cenu alebo dokonca klesali. Niektorí sa dokonca obávajú vzniku kartelu. Napriek kritike je minister poľnohospodárstva s iniciatívou spokojný a tento krok oceňuje. Výrok ministra Mikulca hodnotíme ešte ako pravdivý.

 

S iniciatívou zastropovania cien potravín prišlo osem najväčších obchodných reťazcov. Každý zapojený reťazec si pritom sám určil 30 - 100 druhov potravín, ktorým budú cenu garantovať. Predajná cena nemôže byť vyššia než tá zastropovaná po dobu troch mesiacov. 

 

Ministerstvo pôdohospodárstva prijalo po rokovaní so zástupcami obchodných reťazcov nad iniciatívou záštitu. O dohode informoval dočasný minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

 

Zastropovanie však napriek podpore Ministerstva pôdohospodárstva zožalo aj vlnu kritiky, najmä od drobných obchodníkov, potravinárov, odborníkov ale aj časti verejnosti.

Hlavná časť kritiky smeruje na to, aké potraviny sa obchodníci rozhodli zastropovať. V zoznamoch obchodných reťazcov sú vo väčšej miere obsiahnuté potraviny, pri ktorých sa už cena stabilizovala či dokonca klesala.

Naopak, produkty, ktorých zdražovanie pokračuje v zoznamoch zväčša chýbajú. Platí to napríklad pre bravčovinu či väčšinu druhov čerstvej zeleniny a ovocia.

V zoznamoch zastropovaných cien sa ale objavili prémiové produkty ako napríklad losos, pizza, hranolčeky, lístkové cesto, polotovary či dokonca alkohol.

Spôsob zastropovania sa nepáči ani potravinárom, ktorí to označujú za potenciálne porušenie pravidiel hospodárskej súťaže. Podobnú obavu majú aj menší obchodníci, podľa ktorých sa môže stať, že bez regulácie vznikne istý druh kartelu medzi veľkými reťazcami. Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív dokonca tvrdí, že sa jedná o podvod na slovenských domácnostiach.

Exminister Ivan Mikloš zastropovanie cien potravín považuje za šikovný marketingový ťah obchodných reťazcov, ktorým chceli predísť regulácie cien od štátu. Tiež dodal, že takáto dohoda obchodníkov môže viesť k potenciálnemu riziku vzniku kartelu. 

Samuel Vlčan napriek kritike vyjadril spokojnosť a ocenil tento krok zo strany obchodných reťazcov. Podľa ministra toto opatrenie pomáha hlavne sociálne ohrozeným skupinám.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error