DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Roman Mikulec

OĽaNO

Napríklad strana Hlas prišla s tým, že znížiť DPH na potraviny, ale aj odborníci ekonómovia hovoria, že znížená DPH nepomôže tomu, aby, aby zastavila rast inflácie a už vôbec nie potravinovej inflácie.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Strana Hlas predstavila súbor návrhov, pomocou ktorých chce bojovať proti rekordnej inflácii. Jedným z navrhovaných opatrení je aj zníženie DPH na základné potraviny na 5 percent. Odborníci sa obávajú, že sa zníženie nepremietne do cien potravín a z dlhodobého hľadiska by sa ceny mohli dokonca zvýšiť. Znížená DPH by navyše znamenala výpadok príjmov do štátneho rozpočtu. Výrok Romana Mikulca preto hodnotíme ako pravdivý.

Strana Hlas vyzvala predsedu vlády Eduarda Hegera a povereného ministra pôdohospodárstva Vlčana, aby priniesli do Národnej rady riešenia, ktoré zastavia zdražovanie potravín. Strana popritom predstavila aj vlastné riešenia problému.

Hlas chce presadiť zníženie DPH na základné potraviny na 5 percent, obmedziť reťazcom marže a prinútiť ich, aby zverejňovali aj nákupné ceny. Strana taktiež navrhuje nulovú DPH na predaj z dvora a dotácie pre slovenských potravinárov.

Odborníci a ekonomické inštitúcie sú voči tomuto kroku skeptickí.

Národná banka Slovenska vo svojej analýze zhodnotila, že pri znížení DPH na potraviny je potrebné počítať s obmedzeným prenosom zníženia do spotrebiteľských cien. Navyše zníženie DPH znamená výpadok príjmov do štátnej kasy, ktorý je potrebné vykryť. V prípade dočasného zníženia DPH môže takéto opatrenia podľa Národnej banky dokonca spôsobiť zvyšovanie cien potravín.

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová uviedla, že spotrebitelia, poľnohospodárstvo ani potravinárstvo nebudú zo zníženia DPH na potraviny v konečnom dôsledku profitovať. Emil Macho, predseda SPPK, tvrdí, že zníženie dane bude mať negatívny dopad aj na finančné prostriedky štátu. 

Návrh Hlasu kritizuje aj exminister financií Ivan Mikloš. Zníženie DPH podľa neho nepovedie k nižším cenám potravín a navyše spôsobí výpadok príjmov v štátnom rozpočte. 

Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied, tiež poukázal na to, že zníženie DPH je záťažou pre štátny rozpočet a jedná sa o dočasné riešenie. Podľa jeho slov vedia vlády v takýchto situáciách pomôcť zmiernením dopadov inflácie vo vybraných domácnostiach, konkrétne tých najchudobnejších. Baláž považuje za najlepšie riešenie adresné sociálne dávky.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error