DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

On (Roman Mikulec, pozn.) si ju ani (previerku, pozn.) nemohol žiadať, lebo viete, že mu ju odobrala pani premiérka Radičová…

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Nepravda

Minister Mikulec už v minulosti previerku na stupeň prísne tajné mal, prišiel však o ňu v roku 2012. Neodobrala mu ju však premiérka Radičová, ale jeho nástupca na poste šéfa vojenskej tajnej služby. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako nepravdivý.

Predseda Hlasu-u reaguje na zistenia Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), podľa ktorého mal minister Mikulec NBÚ 29-krát porušiť zákon, keď sa oboznámoval s utajovanými dokumentmi NATO a Európskej únie.

NBÚ tvrdí, že na nahliadnutie do takých dokumentov je potrebný špeciálny certifikát, udeľovaný na základe bezpečnostnej previerky, ktorú Mikulec nemá. 

Minister sa bráni tým, že ako člen vlády mal výnimku a previerku na prístup k takýmto utajovaným informáciám nepotreboval.

Roman Minister už v minulosti previerku na stupeň prísne tajné mal, prišiel však o ňu v roku 2012 pre nezrovnalosti v údajoch jeho bezpečnostného formulára. Vo svojom vtedajšom vyjadrení Mikulec uviedol ako dôvod odobratia previerky nevydokladovanie niektorých jeho príjmov z minulosti.

Previerku Mikulcovi odobral jeho nástupca vo funkcii šéfa Vojenskej spravodajskej služby Róbert Tibenský. Tibenský nahradil vo funkcii šéfa vojenskej tajnej služby práve Mikulca po tom, čo ho vtedajšia premiérka a poverená ministerka obrany Iveta Radičová odvolala. 

Demagog.SK požiadal cez ministerstvo vnútra o stanovisko aj Romana Mikulca. Rezort vyjadrenie sľúbil, no neposlal ho.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error