DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Však pán minister je rekordérom, bol 8× odvolávaný v Národnej rade, každý krát za nejakú kauzu. Ustál to vždy, podržali ho kolegovia.

Mikulec a Pellegrini v Na telo - 02.04.2023
Pravda

Minister vnútra Roman Mikulec je momentálne najčastejšie odvolávaným ministrom v histórii Slovenska. Opoziční poslanci sa ho snažili odvolať už dokopy jedenásťkrát, z čoho dve odvolávania boli vzaté späť a raz nebol parlament uznášaniaschopný. K hlasovaniu o odvolaní v Národnej rade teda nakoniec prišlo osemkrát, minister však napriek tomu odvolaný nebol. Všetky pokusy iniciovala strana Smer-SD s podporou Hlasu a Republiky.  

Prvýkrát bol minister odvolávaný v júni 2021 kvôli údajným podozreniam o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz. 

Druhýkrát v júli tohto istého roku, kedy proti nemu strana Smer vzniesla obvinenia z korupcie. 

Vo februári 2022 prišlo k tretiemu hlasovaniu. Dôvodom bolo obvinenie Mikulca stranou Smer-SD, že koordinoval aktivity vyšetrovateľov NAKA, ktorí si podľa nahrávky mali údajne vymýšľať trestnú činnosť. 

Minister vnútra bol štvrtýkrát odvolávaný nasledujúci mesiac, kedy ho opoziční poslanci obvinili, že nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine. 

V apríli minulého roka čelil ďalšiemu odvolávaniu, a to kvôli obvineniam, že zasahuje do prebiehajúcich trestných konaní. 

V septembri 2022 bol Mikulec odvolávaný šiestykrát. Opozícia ministrovi vyčítala najmä tender na strážne služby v štátnej Nemocnici svätého Michala v Bratislave, ktorý vyhrala firma, v ktorej do roku 2020 figuroval Mikulcov brat. 

V novembri a rovnako aj v decembri bol odvolávaný pre migračnú situáciu na hraniciach. 

Za odvolanie ministra vnútra vždy hlasovala Strana Smer-SD, Hlas, Republika a nezaradení poslanci ako napríklad Tomáš Taraba. Proti hlasovali členovia koalície, aj keď Mikulec podporu koaličných partnerov postupne strácal. Pri poslednom pokuse hlasovalo prvýkrát viac poslancov za jeho odvolanie než proti nemu.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2023
success
error