DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Bojaschopné MiG-y my dáme na Ukrajinu. Berieme vrtuľníky, ktoré vôbec nepotrebujeme, ale tie vrtuľníky ešte musíme zaplatiť 300 000 000+ daň a clo.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Minimálne polovica stíhačiek MiG-29, ktoré Slovensko odovzdalo či v budúcnosti odovzdá Ukrajine v boji proti ruskej agresii, nie je plne bojaschopných. Nemáme k nim k dispozícii dosť pilotov a kvôli vojne ani náhradných dielov a technikov. Za vrtuľníky platíme viac ako 300 miliónov eur, je to však len približne tretina ich hodnoty. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Schopnosť stíhačiek MiG-29 účastniť sa vojenských a civilných misií závisí nielen od ich technického stav, ale aj od dostatočného počtu a pripravenosti pilotov.

V roku 2022 bola bojaschopnosť odhadovaná u polovice slovenských Migov, čo znamená päť, respektíve šesť strojov.  V roku 2012 Iveta Radičová verejne prehlásila, že okamžite bojaschopných strojov sme mali len dva alebo tri.

Letecký inžinier Vladimír Koláček sa vyjadril, že do septembrového uzemnenia lietalo iba šesť stíhačiek.

Minister obrany Jaroslav Naď tiež uviedol, že Slovensko nemá pre MiGy dostatok pilotov. Podľa jeho slov disponujeme štyrmi pilotmi schopnými operovať stíhacie lietadlá MiG-29, ešte v roku 2022 to bolo šesť pilotov. Zástupca náčelníka generálneho štábu Ľubomír Svoboda hovorí o siedmich pilotoch, z ktorých však dvaja museli byť na základni.

Výcvik ďalších pilotov sa zastavil už v roku 2008.

Bojaschopnosť slovenských Migov sa odvíja aj od možnosti uskutočňovať ich pravidelnú údržbu. O tú sa v minulosti starali ruskí technici, čo sa po začiatku invázie stalo neudržateľným. Preto nie je možné v súčasnosti uskutočňovať väčšie opravy stíhačiek.

Okrem finančnej kompenzácie z Európskeho mierového nástroja vo výške 200 miliónov eur, ktorú očakáva minister obrany Jaroslav Naď, Slovensko dostalo ponuku od USA v podobe 12 vrtuľníkov AH-1Z Viper. 

Celá ponuka zahŕňa aj „protitankové strely Hellfire, náhradné diely a (...) výcvik pilotov a pozemného personálu.“ Za tento balík vojenského materiálu a strojov by Slovensko doplácalo 340 miliónov dolárov (približne 316 mil. eur).

Táto suma je však už po dvojtretinovej zľave. Celková cena takéhoto balíka bez zľavy sa pohybuje okolo jednej miliardy dolárov. 

Pre porovnanie, veľkostne podobný vojenský balík odovzdali USA do zahraničia už v roku 2018. Bahrajn, ktorý tento obchod s USA uzavrel, vtedy za nákup zaplatil 911 miliónov dolárov (približne 846 mil €).

Nehodnotíme Ficove osobné hodnotenie o tom, že „berieme vrtuľníky, ktoré vôbec nepotrebujeme.“ Pre doplnenie kontextu však uvádzame názory ostatných politikov.

Názory na ponuku USA sa na našej politickej scéne líšia. Jaroslav Naď potenciálny obchod považuje za „realizáciu národných záujmov a zvyšovanie obranyschopnosti krajiny ako nikdy predtým“. 

Boris Kollár, predseda NR SR, berúc do úvahy finančnú stránku veci a kompletnú obnovu vzdušných síl, označil situáciu za „dobrý obchod“. 

Predseda Hlas-SD, Peter Pellegrini, označil nákup vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper za „dobrú kúpu“.

Bojové vrtuľníky neboli a nie sú prioritou v oblasti modernizácie Armády SR, dokonca sa s ich nákupom ani nepočítalo. Vyplýva to z dokumentu Dlhodobý plán rozvoja rezortu Ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035, ktorý plán nakúpiť bojové vrtuľníky neobsahuje. Tento dokument vydalo ministerstvo v roku 2022.

Celý Ficov výrok hodnotíme ako zavádzanie. Približne polovica slovenských stíhačiek MiG-29 totiž nie je bojaschopných a to z viacerých dôvodov. To už vo svojom výroku a ani v kontexte nespomenul. Rovnako je zavádzanie uviesť holý fakt, že za vrtuľníky Viper musíme zaplatiť viac ako 300 miliónov eur. Samotná suma je pravdivá, kontextuálne však Fico zavádza, pretože nepovedal, že táto suma je po dvojtretinovej zľave a bez nej by Slovensko muselo zaplatiť okolo jednej miliardy eur. Nespomenul ani kompenzáciu za stíhačky z Európskej únie.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error