DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Všetci vieme, že tie vrtuľníky sú nezmysel, že ich nepotrebujeme, že nám ich Američania natlačili.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Ministerstvo obrany dostalo od amerických partnerov ponuku na nákup bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper. Slovenská republika môže nakúpiť nové moderné stroje aj s vybavením so zľavou vyše 600 miliónov dolárov, ako kompenzáciu za posunutie našich stíhačiek na Ukrajinu. Po oznámení ponuky sa spustila debata, či sú bojové vrtuľníky pre Slovensko dobrou investíciou. Pozitívne vyjadrili viacerí odborníci, dokonca aj niektoré opozičné strany. V neprospech nákupu hovorí fakt, že dlhodobý plán ministerstva obrany s takouto akvizíciou nepočítal. Niektorí kritici sa preto obávajú, že by nákup vrtuľníkov šiel na úkor techniky, ktorú Slovensko potrebuje prioritne. Minister obrany ho však obhajuje so slovami, že armáda s bojovými vrtuľníkmi nepočítala, pretože bez takejto výraznej zľavy na ne nevedela nájsť peniaze. Nákup mali navyše ohodnotiť ako výhodný aj vrchné veliace zložky armády - náčelník vojenského štábu a vojenská rada. Nie je ale pravdou, že by nám američania tieto vrtuľníky, ako hovorí poslanec Fico, “natlačili”. Zo strany USA sa jedná len o ponuku, ktorú Slovensko nemusí akceptovať. Výrok Roberta Fica preto hodnotíme ako nepravdivý.

Minister obrany Jaroslav Naď na svojom facebookovom profile oznámil, že Slovenská republika dostala od USA ponuku na kúpu 12 vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper aj s príslušenstvom v hodnote vyše 1 miliardy amerických dolárov, ako kompenzáciu za poslanie našich stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Slovenská republika by pritom takáto akvizíciu stála približne 340 miliónov.

Napriek cenovej výhodnosti tejto ponuky Slovensko nie je zaviazané návrh USA akceptovať. Jedná sa len ponuka od americkej vlády, ktorú môže poverená vláda prijať alebo odmietnuť. Dôležitou otázkou preto ostáva či Slovensko takéto vrtuľníky potrebuje.

Názory odborníkov, novinárov ale aj politikov sa líšia. K nákupu sa pozitívne vyjadrili politici bývalej koalície SaS a či Sme rodina, mimoparlamentné PS a pomerne prekvapujúco sa pridal aj predseda opozičného Hlasu Peter Pellegrini. Naopak proti vystupuje Smer, ktorý vyhlásil, že ak bude po voľbách vo vláde, nákup nechá preveriť.

Vojenský publicista Vladimír Bednár hovorí, že ponúkaný AH-1Z Viper patrí medzi tri najlepšie vrtuľníky tejto kategórie na svete a predstavuje obrovskú bojovú hodnotu. Na druhú stranu hodnotí, že ministerstvo by malo primárne investovať peniaze do tých systémov, ktoré vojaci považujú za prioritu.

Prioritné potreby obstarávanie obsahuje takzvaný Dlhodobý plán rozvoja rezortu Ministerstva obrany, ktorý ministerstvo obrany vydalo v záujme dlhodobého a predvídateľného vyčleňovania finančných zdrojov a ich efektívneho a transparentného využitia. Tento dokument bol schválený v roku 2022 parlamentom a stanovuje priority obstarávania na ministerstve obrany do roku 2035.

V dokumente sa spomína ako priorita obstaranie viacúčelových vrtuľníkov. Vrtuľníky AH-1Z Viper sa však radia medzi bojové vrtuľníky, ktoré tento plán nespomína.

Letecký inžinier Vladimír Koláček taktiež tvrdí, že bojové vrtuľníky by Slovensko kupovať nemalo pretože sa nenachádzajú v dlhodobom pláne rezortu obrany. Nákup vrtuľníkov by podľa neho mohol znamenať, že ministerstvo nebude mať prostriedky na nákup obrannej techniky, ktorá sa v pláne spomína. (v čase od 2:27)

To, že bojové vrtuľníky neboli v pláne potvrdil aj minister Naď v relácii Na telo PLUS: „Je to pravda, že neplánovala (armáda, pozn.), lebo si nevedela predstaviť, že nájde jednu miliardu eur na to, aby ich kúpila.”

Zástupca náčelníka generálneho štábu Ľubomír Svoboda tiež potvrdzuje, že do plánu dali ľahšie vrtuľníky aj z finančných dôvodov. „Potrebovali sme ich aj predtým, len sme nemali tú drzosť napísať si ich do akvizičných plánov. Boli za horizontom finančných možností tohto štátu. Preto tam bojové vrtuľníky neboli. A nie preto, že by sme ich nechceli.”

Český publicista Jan Grohmann zo serveru Armádní noviny si myslí, že Slovensko by s touto kúpou nemalo váhať. Akvizíciou vrtuľníkov Viper by sme podľa Grohmanna výrazne zvýši silu svojho letectva, čo môže byť dôležitým odkazom aj pre možného agresora.

Minister obrany navyše argumentuje, že ohľadom nákupu sa pozitívne vyjadrili vrchné veliace zložky armády - náčelník vojenského štábu a vojenská rada. Tieto vrtuľníky by podľa nich výrazne zvýšili obranný potenciál Slovenskej republiky.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error