DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa a máme to nahraté, hovorí to Kaľavský, sám si pýta, dajte všetky dôkazy na Smer, musíme ten Smer zlikvidovať.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Nahrávku, v ktorej vypovedá bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský, púštal Robert Fico na tlačovej konferencii v nedeľu 12. marca 2023. Verejnosť zatiaľ nemá k dispozícii celú nahrávku a nie je zrejmý kontext tohto vyjadrenia, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

V konkrétnej pasáži, o ktorej Fico vo výroku hovorí odznelo: „Ďalšia vec, ktorej som sa ja už potom neskôr aj zľakol, bolo, keď v kancelárii u Jána Čurillu, ma zoznámil Ján Čurilla s prokurátorom Repom. A ten mi povedal, že: Sem s dôkazmi na Roberta Fica. Máme úlohu, jednoznačne musíme urobiť SMER.” (v čase od 13:40) Fico tak vo výroku zamenil slová zlikvidovať a urobiť.

Dlhodobo navyše nie je známe, odkiaľ má Fico nahrávky, ktoré prezentuje na svojich tlačových konferenciách. Advokát Peter Kubina sa vyjadril, že Fico na tlačovkách púšťa aj také nahrávky, ktoré zo spisov nedostali ani obvinení.

26. marca 2023 zverejnila TV Markíza časť nahrávky, ktorou operuje Fico, a dodáva kontext vete o zločineckej skupine. Odpočúvaní vyšetrovatelia na nej hovoria:

„Ale vieš, mne sa páči ten Fico. Doteraz to boli všetko jeho nominanti, to bolo v pohode. A teraz sú to vy***ní, špinaví kajúcnici, ktorí idú očierniť Smer. No ty kokos, on je proste majster marketingu, ty vole.“ „Aj ten Pellegrini, no jasné. Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a úplne zničiť opozíciu.“

Obhajca vyšetrovateľov Peter Kubina argumentuje, že ide o povytŕhané vety z kontextu. Výrok vyšetrovateľa Ďurku vyslovený v neformálnej debate znel: „Uznesenie o začatí neni LIST JEŽIŠKOVI, ŽE SI tam píšeme, čo chceme.” Do uznesenia o vznesení obvinenia sa však dostala veta prepísaná takto: „Uznesenie o začatí neni (nezrozumiteľné slová), tam píšeme, čo chceme.” Vynechanie slov tak dramaticky zmenilo kontext danej vety.

Prokurátor Repa sa vyjadril, že nepočul nahrávku, o ktorej Fico hovorí.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error