DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Je tu už 7 alebo 8 nahrávok, ktoré potvrdzujú, že jasný politický pokyn smeroval k vyšetrovateľom NAKA a prokurátorom špeciálnej prokuratúry.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Neexistujú žiadne jednoznačné dôkazy alebo súdne rozhodnutia o manipuláciách trestných konaní. Zároveň nahrávky, ktoré Fico spomína, neboli legálne zverejnené. Naopak sa objavili celé nahrávky, ktoré ukazujú, že Fico zverejňuje vybrané časti nahrávok vytrhnuté z kontextu tak, aby sa menilo ich vyznenie. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Štyria vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry boli v septembri 2021 obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Skutku sa mali dopustiť, keď pripravovali údajne nepodložené stíhanie kolegov z policajnej inšpekcie a Slovenskej informačnej služby. Motívom mala byť podľa obvinenia snaha štyroch vyšetrovateľov predísť tomu, aby inšpekcia nezačala stíhať ich. Týmto sa začala takzvaná „vojna v polícii”. Hoci bratislavský krajský súd ešte v roku 2021 označil toto trestné stíhanie za neopodstatnené, tak prokuratúra naďalej odmieta obvinenia stiahnuť.

Hlavným dôkazom v celej kauze majú byť nahrávky z odpočúvania, ktoré zachytávajú rozhovory vyšetrovateľov v ich kanceláriách na Policajnom prezídiu. K viacerým z týchto nahrávok má prístup predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý ich púšťal aj na tlačovke v kinosále NR SR. 

Tieto odposluchy získala inšpekcia aj prostredníctvom nasadeného agenta Jána Kaľavského. Nahrávky však nie sú verejnosti k dispozícii, nevedia sa k nim dostať ani samotní obvinení vyšetrovatelia NAKA aj napriek tomu, že o to žiadali opakovane.

Strana Smer-SD uverejnila zostrih, v ktorom je okrem iného naozaj možné počuť čiastkové vety ako: „Fica treba robiť Kaliňáka, Pellegriniho” alebo „úlohou je zo smeru spraviť zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu”. 

26. marca 2023 zverejnila TV Markíza časť nahrávky, ktorou operuje Fico, a dodáva kontext vete o zločineckej skupine. Odpočúvaní vyšetrovatelia na nej hovoria:

„Ale vieš, mne sa páči ten Fico. Doteraz to boli všetko jeho nominanti, to bolo v pohode. A teraz sú to vy***ní, špinaví kajúcnici, ktorí idú očierniť Smer. No ty kokos, on je proste majster marketingu, ty vole.“ „Aj ten Pellegrini, no jasné. Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a úplne zničiť opozíciu.“

Obhajca vyšetrovateľov tiež Peter Kubina argumentuje, že ide o povytŕhané vety z kontextu. Výrok vyšetrovateľa Ďurku vyslovený v neformálnej debate znel: „Uznesenie o začatí neni LIST JEŽIŠKOVI, ŽE SI tam píšeme, čo chceme.” Do uznesenia o vznesení obvinenia sa však dostala veta prepísaná takto: „Uznesenie o začatí neni (nezrozumiteľné slová), tam píšeme, čo chceme.” Vynechanie slov tak dramaticky zmenilo kontext danej vety.

Práve manipuláciou nahrávok sa zmenil význam vyjadrení, ktoré zazneli v daných nahrávkach a preto hodnotíme výrok poslanca Fica ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error