DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Náš predseda výboru pán Karahuta, životné prostredie a poľnohospodárstvo viackrát navrhoval aj v koalícii partnerom zníženie DPH na základné potraviny, neprešlo nám to.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Z verejne dostupných zdrojov nie je možné zistiť, či Sme rodina a Jaroslav Karahuta koalícii opakovane navrhovali zníženie DPH na potraviny, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Vo štvrtok 30. 3. rokovali strany Smer a Sme rodina o cenách potravín, obe strany túto tému prezentujú ako kľúčovú. Robert Fico a poslanec Sme rodina Jaroslav Karahuta naznačili, že môžu spolupracovať aj na legislatíve v parlamente. Jedným z návrhov by malo byť aj odpustenie odvodov potravinárom na šesť mesiacov, ale zvažujú aj zníženie DPH.

Strana Sme rodina sa pritom dlhodobo snaží presadiť nižšiu sadzbu DPH na potraviny. V novembri 2021 Poslanec Patrik Linhart zo Sme rodina navrhoval zníženie DPH pri výrobkoch s nižším obsahom cukru a sladidiel. 

Poslanec Linhart návrh opätovne presadzoval aj v auguste minulého roka, kedy chcel podobne ako predtým znížiť DPH na vybrané potraviny a nápoje na päť percent. Malo ísť o jeden z nástrojov na zmiernenie neprimeraného nárastu cien.

V januári minulého roka žiadal o prehodnotenie výšku dane z pridanej hodnoty na základné potraviny a služby gastrosektora pôdohospodársky výbor parlamentu. Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa uzniesol na úprave výšky DPH na niektoré potraviny na úroveň piatich percent. S týmto návrhom prišiel predseda výboru za Sme rodina Jaroslav Karahuta. Žiaden z týchto návrhov však nakoniec nebol úspešný.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error