DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Z tejto nahrávky, ktorú ste pustili jednoznačne vyplýva, jednoznačne, že je úloha politická,  veď predsa to povedal aj pán Heger, aj pán Matovič, že do 30. septembra treba držať túto vládu, aby orgány činné v trestnom konaní mohli dokončiť svoju robotu voči opozícii.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Robert Fico hovorí o nahrávke, ktorú priamo v relácii Na telo zverejnila TV Markíza v dlhšom znení, než to doteraz robil Smer. Veta o zločinecnej skupine a zničení opozície v nej nie je použitá ako zadanie pre políciu. Ani z nahrávky, ani z Matovičových výrokov (Heger sa od nich dištancoval) v parlamente nutne nevyplýva, že by politickí predstavitelia dali úlohu polícii pôsobiť proti opozícii, výrok preto hodnotíme ako zavádzanie. 

V nedeľu 26. marca 2023 zverejnila TV Markíza časť nahrávky, ktorú predtým čiastočne zverejnil Fico, a dodáva kontext vete o zločineckej skupine. Odpočúvaní vyšetrovatelia na nej hovoria:

„Ale vieš, mne sa páči ten Fico. Doteraz to boli všetko jeho nominanti, to bolo v pohode. A teraz sú to vy***ní, špinaví kajúcnici, ktorí idú očierniť Smer. No ty kokos, on je proste majster marketingu, ty vole.“ „Aj ten Pellegrini, no jasné. Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a úplne zničiť opozíciu.“

Z nahrávky nevyplýva, že polícia dostala takúto úlohu. Nie je vylúčené, že takúto úlohu dostať mohla, nahrávka ani Matovičove vyhlásenia však na to nie sú dostatočným dôkazom. 

Igor Matovič v Národnej rade naozaj vyslovil, že termín predčasných volieb je potrebné oddialiť, aby mali orgány činné v trestnom konaní priestor na vyšetrovanie zločinov opozície. Vo výroku Fica však odznelo aj meno dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý takéto interpretácie razantne odmieta. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Matovič v pléne Národnej rady počas diskusie k novele Ústavy obhajoval septembrový termín volieb najmä kritikou opozície. „Keď chceme, aby boli vyšetrené, potrebujeme dať časový priestor orgánom činným v trestnom konaní, aby vaše zločiny a vašich poskokov mohli vyšetrovať. Aj tie tri mesiace sa rátajú," odkázal opozícii.

Premiéra Eduard Heger však podobné vyjadrenia odmieta. Na svojom facebookovom profile sa ohradil voči vyjadreniam, že preferuje septembrový termín volieb preto, aby stihli zatvoriť Fica a Pellegriniho. „Nie je to pravda! Nikdy som to nepovedal. Môžem si o Ficovi či Pellegrinim myslieť všeličo, no nikdy som sa im verejne ani neverejne nevyhrážal,“ napísal Heger na sociálnej sieti. Podľa povereného premiéra je septembrový termín volieb výsledkom politickej dohody.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023
success
error