DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Pani prezidentka to povedala veľmi jasne 16. decembra. Povedala, že do konca januára zmenu ústavy a termín volieb do 30. júna. Potom z dôvodov, ktoré sa presne týkali vzniku tejto novej politickej strany, súhlasila so septembrom, plus teda samozrejme je tu motív nás ešte pozatvárať všetkých do 30. septembra.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Predseda Smeru-SD Robert Fico pravdivo uviedol, čo povedala prezidentka Čaputová o konaní predčasných volieb do konca júna 2023. Jeho následná interpretácia dôvodov, pre ktoré nakoniec prezidentka prijala septembrový termín je však zavádzajúca a nie je podložená faktami. Neexistuje dôvodná súvislosť medzi akceptovaním výsledku koaličnej dohody o konaní volieb 30. septembra a vznikom novej strany Eduarda Hegera či úmyslom poslať Fica a jeho spolupracovníkov do väzenia. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Prezidentka Zuzana Čaputová 16. decembra 2022 vyhlásila „Považujem za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka”. Zároveň tiež požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby Národná rada „do konca januára prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám“.

Prezidentka nevyzvala Hegerovu dočasne poverenú vládu na zmenu Ústavy do konca januára.

Bývalá koalícia sa však dohodla na predčasných voľbách na 30. septembra, čo prezidentka akceptovala. Už 18. januára avizovala, že prijime aj septembrový termín. 

Neskôr síce vyzvala k skoršiemu termínu, dátum volieb sa však nezmenil a mimoriadna schôdza parlamentu k tejto zmene sa ani neotvorila.

Poslanec Fico však zavádza svojim tvrdením o dôvodoch, ktoré viedli prezidentku k akceptovaniu septembrového termínu predčasných volieb.

Nedá sa konštatovať, že jej rozhodovanie ovplyvnil potencionálny vznik strany Eduarda Hegera, ktorá v tom čase ešte nebola ohlásená, hoci o politickej budúcnosti premiéra sa už hovorilo aj v spojení s novým subjektom.

Rovnako neexistuje reálny kauzálny mechanizmus medzi súhlasom so septembrovým termínom a motiváciou „zatvoriť” Roberta Fica a jeho spolustraníkov. Viacerí vysokí funkcionári z čias vlády Smeru-SD sú vyšetrovaní, stíhaní či odsúdení. Spojením oboch udalostí bez faktických dôkazov Robert Fico zavádza verejnosť. 

Akceptovanie septembrového termínu podľa prezidentky pramenilo z obavy, že sa dohoda na predčasných voľbách nenájde vôbec, preto povedala: „Ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa stále akceptovateľná možnosť.” Zdôraznila ale, že preferuje skorší termín. 

Výrok preto hodnotíme ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error