DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Prečo máte rekordnú nedôveryhodnosť? 90 % verejnosti vás nechce.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Pravda

Poslanec Fico správne naznačuje, že súčasná vláda ako aj samotný poverený premiér Heger požívajú vysokú mieru nedôvery. Veľká časť populácie si dokonca želá predčasné voľby. Podľa prieskumu z konca minulého roka verí vláde iba 12 % opýtaných, čo bolo najmenej v histórii daného prieskumu. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Posledný prieskum dôvery v inštitúcie sa robil v novembri 2022 v rámci projektu “Ako sa máte Slovensko”. Projekt dlhodobo mapuje dôveryhodnosť inštitúcií v Slovenskej republike a vláda v ňom dosahuje pravidelne najnižšie hodnoty. V najnovšom prieskume jej dôverovalo iba 12 % občanov. 

Nízka je taktiež dôvera v niektorých členov vlády. Dočasne poverený premiér požíva dôveru len 19 % obyvateľov Slovenskej republiky, zatiaľ čo mu nedôveruje až 80 %. Ešte horšie sú na tom všetci lídri strán bývalej vládnej koalície Veronika Remišová či opozičný Richard Sulík. Suverénne najmenšiu dôveryhodnosť má Igor Matovič, ktorému nedôveruje až 91 % slovákov.

Veľká časť spoločosti si taktiež želá skoršie parlamentné voľby. Podľa prieskumu z druhej polovice januára 2023 sa v prospech predčasných volieb buď v septembri či v júni vyjadrilo niečo vyše 70 % respondentov. Vyše 20 % opýtaných bolo proti konaniu predčasných volieb a ďalších viac ako 7 % nechcelo alebo nevedelo odpovedať.

V decembri sa v neprospech predčasných volieb vyjadrilo ešte viac respondentov. Predčasné voľby si vtedy želalo 64 % opýtaných,  zatiaľ čo v riadnom termíne si ich vedelo predstaviť len 19 %.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error