DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Títo spojenci (pozn. Spojené štáty) spolu s Nemeckom a s Holandskom ako prví poskytli protivzdušný systém Patriot na Slovensko, aby chránili bezpečnosť našich občanov.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Pravda

Spojenci z NATO v záujme posilnenia východnej hranice, zapožičali Slovensku systémy protivzdušnej obrany Patriot. Dve tieto systémy prišli z Nemecka jeden z Holandska a jeden poskytli Spojené štáty. Holanďania a Američania neskôr tieto svoje systémy stiahli, nahradiť by ich však mal s SAMP/T Mamba z Talianska. Výrok Eduarda Hegera preto hodnotíme ako pravdivý.

V rámci pomoci Slovensku s udržiavaním bezpečného vzdušného priestoru nám Nemecko a Holandsko poskytli protivzdušný systém raketovej obrany Patriot. Jednu batériu systému poskytli aj Spojené štáty a na obsluhu systému bol priradený americký vojenský personál.

Spolu s raketovým systémom Patriot malo prísť na Slovensko aj 1200 zahraničných vojakov NATO. Išlo o takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti na slovenskom území. 

Holanďania svoju batériu po čase zo Slovenska stiahli. Americká armáda v januári taktiež oznámila, že odvezie protiletecký systém Patriot, dôvodom má byť údržba systému. Nahradiť by ho ale mal taliansky taktický systém SAMP/T Mamba, ktorý zabezpečí kontinuitu v ochrane nášho vzdušného priestoru.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error