DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Európska únia nemá vlastnú zahraničnú politiku, ale slepo sleduje to, čo hovoria Spojené štáty. Veď je to úplne evidentné, hovoria to úplne všetci.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Nepravda

Európska únia (EÚ) má vlastnú Spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorú formujú všetky členské štáty spolu s ďalšími inštitúciami EÚ a nie je vždy totožná so zahraničnou politikou Spojených štátov (USA). Často sa stáva, že oba celky vzájomne súhlasia a postupujú podobne. Existujú však aj výnimky, kedy EÚ nesúhlasila s krokmi USA, kritizovala ich či zvolila inú politiku. Výrok Roberta Fica preto hodnotíme ako nepravdivý.

Zahraničnú politiku Európskej únie (EÚ) predstavuje Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika EÚ (SZBP EÚ). Je to medzivládna politika, čo znamená, že o nej rozhodujú členské štáty, ktoré o nej v absolútnej väčšine prípadov hlasujú metódou jednomyseľnosti. S každým rozhodnutím musí súhlasiť každý členský štát a každý členský štát môže vetovať ktorýkoľvek krok. Bola založená Maastrichtskou zmluvou v roku 1993.

Fungovanie SZBP EÚ definuje primárne právo EÚ,  konkrétne Zmluva o Európskej únii v článkoch 23 až 41 (.pdf, s. 30). Primárne právo predstavuje najmä súhrn hlavných a revíznych zmlúv, ktoré upravujú fungovanie EÚ.

Vzťahy medzi Spojenými štátmi americkými a EÚ definuje zdieľanie spoločných hodnôt akými sú ľudské práva, demokracia či právny štát. Ekonomická spolupráca oboch celkov predstavuje najintegrovanejší hospodársky vzťah na svete.

Demokratické zriadenie, zdieľanie hodnôt a masívna ekonomická spolupráca znamenajú aj veľmi podobné názory v zahraničnej politike. Medzi USA a EÚ a jej členskými štátmi sa však nájdu aj rozdielne postoje.

Viditeľné rozdiely v ostatnom období panovali najmä počas prezidentského pôsobenia Donalda Trumpa. 

Ten nariadil odstúpenie USA od tzv. JCPOA, čo je medzinárodná dohoda viacerých významných štátov sveta o jadrovom programe Iránu. EÚ s týmto krokom nesúhlasila a zostáva signatárom jadrovej dohody.

Zahranično-politické a obchodné vzťahy oboch celkov sa líšia aj v otázke Číny. EÚ s Čínou dlhší čas vyjednáva obchodnú dohodu, zatiaľ čo Spojené štáty uvalili na Čínu sankcie a medzi oboma krajinami sa často hovorí o tzv. „obchodnej vojne.“ Postoj EÚ sa však časom zbližuje s tým americkým - Únia taktiež uvalila sankcie na štyroch čínskych predstaviteľov a prehodnocuje svoju politiku voči tejto krajine.

Ficov výrok z uvedených dôvodov hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error