DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Po druhé, vláda Roberta Fica bola schopná priniesť ľuďom iba šrotovné, za nejakých 60.000.000 EUR, aj to si museli ľudia kúpiť nové auta, vytiahnuť svoje úspory a dostali nejaký príspevok na auto. My ľuďom dávame peniaze do ruky. Zároveň sme veľmi jasne zastropovali ceny energií elektrická energia ostala na úrovni roku 2022, čiže slovenské domácnosti ako jediné v Európe nezaznamenali nárast elektrickej energie oproti predchádzajúcemu roku. Čo sa týka plynu a tepla, iba o 15 %, maximálne 20 EUR.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Eduard Heger porovnáva neporovnateľné: štátnu pomoc jeho vlády pri energetickej kríze spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 a Ruskou inváziou na Ukrajine, a opatrenia vlády Roberta Fica pri svetovej finančnej kríze v roku 2008. Výkony dvoch vlád v úplne odlišných situáciách nie sú navzájom porovnateľné, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci. 

Počas prvej vlády Roberta Fica zasiahlo svet  Ekonomická kríza, finančná a hospodárska kríza, ktorá trvala od roku 2007 až do roku 2009. V poslednom roku trvania krízy sa slovenská ekonomika výrazne prepadla

Vláda Roberta Fica priniesla v reakcii na krízu viacero opatrení. Takzvané “šrotovné” v hodnote 55 miliónov EUR bolo len jedným z nich. V rámci tohto programu dostali tí, ktorí dali zošrotovať svoje staré vozidlo dotáciu od štátu na kúpu nového automobilu. 

Vláda taktiež predstavila program “Obnovme si dom” v hodnote 10 miliónov, príspevok ku mzde zamestnancom, ktorí boli doteraz nezamestnaní v hodnote 4 milióny či stimuly pre malé a stredné podniky v hodnote 8 miliónov eur.

Oproti tomu vláda Eduarda Hegera prijala viacero opatrení, na ktoré mohla využiť aj európske peniaze z plánu obnovy či nevyčerpaných eurofondov.

Dva balíky protiinflačnej pomoci, ktoré okrem iného obsahovali aj vyplatenie 100-eurových príspevkov pre ľudí. Prvý balíček bol ohlásený koncom mája minulého roku, druhý koncom októbra. Protiinflačná pomoc sa týkala najmä nazraniteľnejších skupin obyvateľstva.

Vláda Eduarda Hegera taktiež zastropovala ceny elektrickej energie. Cena elektriny pre domácnosti teda ostala na približne rovnakej úrovni ako v roku 2022. Podľa ceny určenej ÚRSO narástla len o 0,7%-2,5%, čo v prepočte činí jednotky, maximálne desiatky eur. Sieťové poplatky ostávajú na úrovni z roku 2022. Podľa nariadenia vlády z 16.januára stúpne cena plynu len o 15%. Týmto nariadením sa zrušili predošlé stanovené ceny ÚRSO.

Podobné výroky Eduarda Hegera overoval Demagóg už v rokoch 2020 a 2021.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error