DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Smutné je ešte aj to, a treba to pripomenúť, že celá sociálna politika tejto vlády sa zvrhla na to, že najskôr zrušili naše opatrenia a teraz ich znovu prijímajú.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Nepravda

Vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera presadili viacero sociálnych opatrení z dielne predošlých vlád, ktoré predtým sami zrušili. Príkladmi sú systém obedov zadarmo či príspevok pre žiakov prvého ročníka, diskutuje sa aj o znovuzavedení obdoby bankového odvodu. Neboli to však jediné sociálne opatrenia, ktoré tieto vlády prijali, ďalšími príkladmi sociálnych opatrení sú prorodinný balíček, dôchodková reforma alebo inflačná pomoc. Výrok Roberta Fica preto hodnotíme ako nepravdivý.

Takzvané obedy zadarmo zaviedla ešte v roku 2018 strana Smer. V roku 2020 nová vláda tento systém zmenila a zaviedla možnosť pre rodičov uplatniť si na deti vyšší daňový bonus ako náhradu. 

Hnutie Sme rodina prišlo začiatkom tohto roku s návrhom obnovenia obedov zadarmo. Poslanci návrh nakoniec na februárovej schôdzi schválili. V platnosti však ostal aj daňový bonus, ktorý obedy zadarmo v roku 2021 nahradil.

Príspevok pre žiakov prvého ročníka základných škôl na nákup školských potrieb poskytoval štát od roku 2019. Jeho vyplácanie zrušil parlament pri zavedený takzvaného prorodinného balíčka. Posledný krát sa tak mal vyplácať v októbri minulého roka, avšak ešte v auguste prišli poslanci Sme rodina s návrhom na jeho opätovné zavedenie. V novembri ho parlament odhlasoval veľkou väčšinou poslancov.

Bankový odvod zaviedla v roku 2012 vláda Roberta Fica. Súčasná vláda odvod zrušila, výmenou za čo sa banky zaviazali, že stiahnu žaloby podané na štát, poskytnú dodatočné úverovanie ekonomiky či k investíciám do štátnych projektov a dlhopisov. 

V poslednom období oživili poslanci diskusie o znovuzavedení tohto odvodu. Na momentálnej schôdzi rokuje parlament o prijatí osobitého odvodu, ktorý by mal podobnú funkciu ako predtým zrušený bankový odvod. To či medzi subjekty, ktorých sa tento odvod dotkne budú patriť aj banky nie je momentálne jasné.

Súčasná vláda však prišla aj s novými sociálnimi opatreniami, ako sú napríklad prorodinný balíček, dôchodková reforma, ktorá priniesla viacero vylepšení do dôchodkového systému, či inflačná pomoc.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error