DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Náš verejný dlh bol päťdesiat percent. Verejný dlh momentálne na úrovni okolo 60 % a majú problém s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Veď oni majú predložiť, pán moderátor, na rok 2024 vyrovnaný rozpočet.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Pravda

Úroveň verejného dlhu sa počas vlád Smeru  pohybovala okolo 50 % HDP. V rokoch 2020 a 2021 sa dlh zvýšil, v roku 2021 bol nad 60 %, to je o 10% viac než stanovuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Nárast bol spôsobený predovšetkým pandémiou koronavírusu, ktorá zvýšila deficit verejných financií. Pandémia spôsobila výpadok príjmov, ktoré boli najmä v podobe daní z príjmov a spotrebných daní, a zvýšenie výdavkov štátu. 

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti stanovuje horný limit verejného dlhu vo výške 50% HDP. Po zvýšení dlhu Rada pre rozpočtovú zodpovednosť uviedla: „Je dôležité, aby popri dočasných faktoroch znižujúcich dlh vláda svojimi opatreniami konsolidovala verejné financie a tým aktívne prispela k poklesu podielu dlhu na HDP v súlade s druhým sankčným pásmom dlhovej brzdy.“ 

Na základe programového vyhlásenia (str. 56) súčasnej vlády je cieľom dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia do roku 2024, za predpokladu, že po kríze sa svetová ekonomika zotaví.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error