DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

To isté hovorili aj pri S-300-ke, že načo nám je S-300-ka. Dali ju zadarmo, úplne tajne na Ukrajinu a S-300-ka do týždňa fungovala. (...) V bojových časoch tie lietadlá (MiG-29, pozn.) sú schopné normálne poskytovať všetky služby, ktoré majú poskytnúť.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Výrok hodnotíme ako zavádzanie, pretože Robert Fico neuviedol správne informácie ohľadom nízkej bojaschopnosti systému protivzdušnej obrany S-300 a stíhačiek typu MiG-29, ktoré by pre svoje ďalšie prevádzkovanie potrebovali nákladné opravy alebo ťažko dostupné náhradné diely. 

Presun slovenského systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu prebehol tajne na jar 2022. Minister obrany Jaroslav Naď upozornil na skutočnosť, že k presunu došlo až po zabezpečení adekvátnej náhrady v podobe kvalitnejšieho a modernejšieho systému Patriot, ktorý Slovensko získalo od svojich spojencov bezodplatne

Čo sa týka technického stavu, tak systém S-300 nebol pre nedostatok náhradných dielov plnohodnotne bojaschopný. Ozbrojené sily Slovenskej republiky uvádzajú, že počas cvičení mal systém S-300 bojaschopnosť na úrovni maximálne 70 %.

Z jedenástich dostupných stíhačiek typu MiG-29 v slovenskej armáde boli plne letu schopné iba štyri (údaj k 12. decembru 2022). Generál vo výslužbe Pavol Macko uviedol, že stíhačky MiG-29 síce je možné prevádzkovať, ale až po vykonaní opráv. Kvôli vojne na Ukrajine však vznikol problém s dodávkami náhradných dielov, čím bola ich oprava znemožnená. Zároveň kvôli vojne odišli aj ruskí technici, ktorí sa starali o ich údržbu. V reakcii na to, sa ministerstvo obrany rozhodlo stíhačky v auguste 2022 uzemniť. Navyše Slovensko v roku 2022 disponovalo iba šiestimi pilotmi stíhačiek.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error