DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Dnes už nemáme pilotov, pretože bolo to práve rozhodnutie vlády Roberta Fica, že kúpime F16 a tým pádom sa zastavil tréning pilotov na MiG-29. Dnes by nemal na tých MiG-29 kto lietať.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Pravda

Nákup stíhačiek F-16 presadil minister obrany Peter Gajdoš za SNS, ktorý pôsobil v tretej vláde Roberta Fica a vo vláde Petra Pellegriniho. Predtým sme uvažovali nad nákupom švédskych Gripenov, noví piloti sa na stíhačky MiG-29 necvičili už od roku 2008 a počas rokov 2017 až 2022 sa počet pilotov znížil z 12 na 6. Dnes by nestačili na zabezpečenie plnohodnotnej obrany vzdušného priestoru. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Úrad vlády SR uvádza, že nákup stíhačiek F-16 za 1,6 miliardy eur podpísal minister obrany Peter Gajdoš v decembri 2018 počas vlády Petra Pellegriniho.

O nákupe či prenájme nových stíhačiek sa začalo rozhodovať ešte počas druhej vlády Roberta Fica a ministra obrany Martina Glváča v roku 2015. Vtedy boli favoritom najmä švédske stíhačky Jas-39 Gripen, avšak finálne rozhodnutie nechal Glváč na ďalšieho ministra obrany po parlamentných voľbách v 2016.

V septembri 2017 bolo jasné, že víťazný subjekt vzíde z amerických stíhačiek F-16, švédskych Gripenov a už vtedy absolútne nepravdepodobných MiGov-35 z Ruska. To už bola pri moci tretia Ficova vláda a ministrom obrany nominant SNS Peter Gajdoš, ktorý presadzoval práve americké F-16.

Gajdoš v septembri 2017 zároveň predložil vláde návrh na odloženie nákupu stíhačiek, pričom začal intenzívnejšie rokovať s Ruskom. Iba pár týždňov predtým ho Fico vyzval na rýchlejší postup a hľadanie „európskych riešení.“

Finálne rozhodnutie padlo až počas vlády Petra Pellegriniho. Najskôr v apríli 2018 americký Kongres odsúhlasil ponuku na na nákup stíhačiek F-16 a v decembri Gajdoš podpísal zmluvu s americkým výrobcom Lockheed Martin na dodanie 14 stíhačiek za 1,6  miliardy eur.

Prevádzka ruských stíhačiek MiG-29 v slovenských ozbrojených silách je považovaná za neperspektívnu už niekoľko rokov, a preto výcvik nových pilotov neprebieha. Posledný pilot bol vycvičený v roku 2008.

Práve kvôli úvahám o kúpe iných typov stíhačiek už počas druhej vlády Smeru a neperspektívnosti MiGov-29 sa zastavil ich výcvik.

Poverený minister obrany SR Jaroslav Naď povedal (od 15:05), že výcvik pilotov na Mig-29 sa zastavil za minulých vlád Smeru.

Podľa najnovších informácií Slovensko v roku 2022 disponovalo iba šiestimi pilotmi stíhačiek (v porovnaní s počtom dvanásť v roku 2017), pričom vlastnilo jedenásť kusov Migov. Takéto množstvo pilotov je hraničné či dokonca nedostatočné pre zabezpečenie mierových úloh stíhacieho letectva.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error