DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Dostali sme od našich spojencov zadarmo ochranu nášho vzdušného priestoru za to, čo sme platili 50 miliónov eur za čias vlády Roberta Fica. Dnes to dostávame zadarmo. Mohli sme to už aj vtedy mať zadarmo, ale 50 miliónov išlo cez firmy spriatelené s Robertom Ficom proste na servis týchto stíhačiek.

Fico a Heger v relácii V politike - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Slovenská republika uzatvorila so svojimi spojencami dohodu o ochrane vzdušného priestoru. Česko a Poľsko nám takúto službu poskytujú bezodplatne. Pred uzavretím tejto dohody sa o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru starali sovietske stíhačky MiG-29, ktorých servis stál približne 50 miliónov eur ročne. O tento servis sa starala ruská štátna firma, ale profitovala z nej aj spoločnosť kedysi blízka oligarchovi Výbohovi, ktorého Robert Fico označil za svojho blízkeho priateľa. Presná suma, ktorá mala smerovať do bývalej Výbohovej firmy Willing však nie je známa, ako nie je preukázané ani oficiálne prepojenie Výboha na túto firmu.  Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Slovenská republika v minulosti zabezpečovala ochranu svojho vzdušného priestoru aj vďaka stíhačkám MiG-29. 

O servis stíhačiek sa starala ruská firma cez takzvanú abonentskú zmluvu. V roku 2018 sa objavili informácia, že táto abonentská zmluva stojí Slovensko až 50 miliónov ročne. Ministerstvo obrany vo svojej reakcii túto informáciu poprelo. Podľa ministerstva mali byť náklady spojené s touto zmluvou vo výške do 20 miliónov eur a maximálne 10 miliónov eur malo ministerstvo platiť za ďalšie servisné práce spojené s údržbou stíhačiek.

V roku 2020 minister obrany Jaroslav Naď opätovne vyslovil, že za údržbu MIGov platíme 40 až 50 miliónov eur ročne. V roku 2022 túto informáciu zopakovala aj hovorkyňa ministerstva obrany. 

Zo servisu stíhačiek mala pritom profitovať aj firma blízka Výbohovi. Jeho firma Willing na Slovensku zastupovala ruskú firmu, ktorá lietadlá vyrábala a servisovala. 

Ministerstvo platilo ruskej firme ročne niekoľko desiatok miliónov eur, nie je však jasné, koľko presne išlo firme Willing. 

Výboh však vo firme Willing figuroval len do roku 2011, hoci existujú náznaky, že by s ňou mohol byť spojený aj v roku 2014 či neskôr. 

Samotný Výboh je úzko spätý so stranou Smer-SD, no i priamo s Robertom Ficom, ktorý Výboha označil za priateľa.  

Ficova vláda však nie je jediná, ktorá mala s Výbohovou firmou obchodné kontakty. Firma Willing totiž obchodovala so štátom aj počas vládnutia súčasnej vlády, keď dodávala náhradné diely, časti a príslušenstvo pre ruské stíhačky MiG. Dokopy tak nová vládna garnitúra podpísala s firmou Willing päť kontraktov za skoro pol milóna eur.

V roku 2018 sa vláda rozhodla nakúpiť nové americké stíhačky F-16. Kvôli ich neskoršiemu dodaniu predĺžila zmluvy, vďaka ktorým mali byť migy v prevádzke až do dodania stíhačiek F-16. Migy boli napokon uzemnené skôr v roku 2022. Kým na Slovensko prídu stíhačky F-16, náš vzdušný priestor ochraňuje Poľsko a Česká republika, s ktorými sme v auguste 2022 uzavreli dohodu o ochrane vzdušného priestoru. Oba štáty poskytujú Slovensku túto službu zadarmo, pričom platiť by sme mali iba za palivo. 

Podobný Hegerov výrok sme overovali už v relácii z 12. 2. 2023.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.03.2023
success
error