DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Odhlasovali valorizáciu dôchodkov. Potom zistili, že vlastne to dôchodcom zoberie.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Parlament presadil novelu, ktorej cieľom bolo pomôct dôchodcom pri valorizácii dôchodkov počas inflácie. V aktuálne schválenej podobe by zákon pridal dôchodcom menej, než by dostali, keby zákon upravený nebol. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Parlament v polovici februára schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili nezaradení poslanci strany Hlas-SD. Nový spôsob valorizácie dôchodkov bol v NR SR schválený 139 zo 141 prítomných poslancov. 

Návrh zákona pritom neprešiel pripomienkovým konaním a neobsahoval doložku vplyvov na verejné financie, čo skritizovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Zámerom zákona bolo presnejšie zohľadniť infláciu pri valorizácii dôchodkov, v aktuálne prijatej podobe by ale v skutočnosti dôchodcov o časť peňazí obral. Ak by sa nič nemenilo, dôchodky by sa v roku 2024 zvýšili o 13 percent, podľa novej valorizácie sa zvýšia len o 11,6 percenta. 

Problémom je, že parlament predĺžil obdobie, za ktoré sa má rátať priemerná inflácia, o ktorú sa zvyšujú dôchodky. V čase, keď má inflácia klesať, to ale znižuje sumu, o ktorú by mali dôchodky stúpať. 

Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že vďaka schválenej novele dostanú dôchodcovia na penziách až o 100 miliónov eur menej.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error