DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

6 miliárd zastropovanie, kde je rovnaká cena elektriny pre osamelú matku s dvoma deťmi v garzónke a pre milionára, ktorý si tým vykuruje svoj bazén a napája 3 Tesly.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Na tlačovej konferencii v decembri 2022 Eduard Heger s Igorom Matovičom ohlásili zastropovanie cien energií pre všetky domácnosti na rok 2023 v odhadnutej výške šesť miliárd eur. Keďže zastropovanie platí pre všetky domácnosti na Slovensku, profitovať z neho budú tak ako slobodné matky, tak aj milionári. 

Spomínanú sumu šesť miliárd eur avizovali premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič na tlačovej konferencii 1. decembra 2022, kde oznámili zastropovanie cien energií pre domácnosti na rok 2023. 

Pomoc pre každú domácnosť bola podľa vtedajších prognóz odhadnutá na zhruba 3 000 € a Matovič vychádzal z počtu dvoch miliónov domácností na Slovensku. Môžeme však predpokladať, že konečná suma pre štát bude nižšia než šesť miliárd, keďže ceny energií na európskych burzách výrazne klesajú.

Štát rozhodol o zastropovaní ceny silovej elektriny pre domácnosti na úrovni 67,3 eura za megawatthodinu. Toto rozhodnutie je celoplošné a preto platí pre všetkých občanov republiky bez ohľadu na ich príjmy.

Aj preto zožala navrhovaná pomoc kritiku. Analytici z Dát bez Pátosu vyčítajú vláde, že neexistuje žiadna odmena za šetrenie a pomoc nie je adresná. Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť tvrdí, že pomoc je príliš štedrá a nemôžeme si ju dovoliť. Minister Hirman pohrozil, že keďže pomoc zvyšuje štátny deficit, ktorý bude v roku 2023 podľa schváleného štátneho rozpočtu vyše osem miliárd eur, budú sa neskôr musieť zvyšovať dane.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error