DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Taká istá situácia (ako invázia na Ukrajinu) sa stala v roku 1974 na Cypre. Akcia Attila, kde Turci zo dňa na deň prišli, obsadili územie, našla sa, našlo sa riešenie demilitarizovaná zóna.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Andrej Danko porovnáva vojnu na Ukrajine s tureckou inváziou na Cypre z roku 1974. Nie je to však porovnateľná situácia. Rozdielny je kontext, ale aj rozsah konfliktu. Situáciu na Cypre nemožno označiť za vyriešenú, keďže konflikt stále trvá, aj keď je zamrznutý. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci. 

Cyprus získal nezávislosť od britskej vlády v roku 1960. V júli 1974 začal na Cypre Grékmi podporovaný štátny prevrat, Národná Garda zvrhla vládu prezidenta Makariosa a dosadila nového prezidenta. Cieľom bolo pripojenie Cypru ku Grécku. Boje prebiehali v Nikózií, ale aj v Limassole, druhom najväčšom meste. 

Po piatich dňoch Turecko začalo inváziu, odvolávalo sa na zmluvy z roku 1960, inváziu zdôvodňovalo (.pdf, str. 97) snahou priniesť mier pre tureckých a gréckych Cyperčanov. Pripojenie Cypru k inému štátu by bolo v rozpore s  dohodami, ktoré podpísalo Grécko, Turecko, Veľká Británia a zástupcovia tureckých, a gréckych Cyperčanov. Zmluvy boli základom pre ustanovenie Cypru ako nezávislého štátu po ukončení britskej nadvlády (.pdf, str. 59). 

Turecko počas prvého dňa invázie vylodilo svoje sily a začalo s bombardovaním severného pobrežia, cieľom útokov bola hlavne Národná garda (.pdf, str. 98). Počas invázie sa bojovalo  na celom území ostrova. Boje oficiálne skončili 16. augusta 1974, Turecko v tom bode kontrolovalo viac ako tretinu ostrova. 

Takzvaná nárazníková zóna OSN bola vytvorená po invázií, kontrolujú ju mierové sily OSN na Cypre (UNFICYP).  Následkom intervencie bolo aj  rozdelenie ostrova na severnú časť pod kontrolou Turecka a južnú časť, ktorá patrí Cypru. Grécko-cyperská časť ostrova sa stala v roku 2004 členským štátom EÚ. Nezávislosť Severocyperskej tureckej republiky na území, ktoré Turecko obsadilo pri invázií, neuznal nikto okrem Turecka.

 

Konflikt do dnešného dňa trvá, aj keď je zamrznutý, naposledy sa nevyriešený konflikt prejavil pri objavení plynu v okolí Cypru. Turecko tvrdí, že Cyprus svojím výskumom ohrozuje práva cyperských Turkov. Na Cypre sú prítomné aj mierové sily OSN. 

Rusko na Ukrajinu zaútočilo na základe falošných dôvodov, akými sú „denacifikácia” či „demilitarizácia” Ukrajiny. Rusko malo v pláne Ukrajinu obsadiť a od začiatku vojny anektovalo niektoré ukrajinské územia. Turecku pri invázií Cypru išlo o potlačenie povstania, pri snahe o riešenie konfliktu Turecko požadovalo, aby bol Cyprus nezávislý štát dvoch národov (.pdf, 109). Jeho snahou nebolo Cyprus priradiť k Turecku či úplne vyhladiť celý národ, ako je to v prípade Ruskej invázie na Ukrajinu.  

Andreja Danka sme 13. marca 2023 oslovili so žiadosťou o reakciu, no nevyužil ju a požiadal portál Demagóg.sk, aby ho viac nekontaktoval, keďže sme podľa neho neobjektívni. Na otázku, v čom konkrétne, hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová nereagovala.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error