DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Chmelár

Socialisti

Väčšina expertov s týmto (že Rusi prehrávajú vojnu a sú vytláčaní z dobytého územia, pozn.) jednoducho nesúhlasí s tým od generála Šedivého až po vrchného, teda náčelníka zboru, teda predsedu zboru náčelníkov Generálneho štábu americkej armády.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Hoci generál Šedivý pripustil možnosť, v ktorej Rusi môžu trvalo obsadiť niektoré ukrajinské územia, zároveň sa vyjadril, že Rusko túto vojnu prehrá, a to vojensky alebo ekonomicky. Generál Milley zo Spojených štátov poznamenal, že šanca vyhnať Rusko z ukrajinského územia je nateraz nízka, ale viackrát sa vyjadril, že Rusko vojnu prehralo strategicky, operačne a takticky, čo samotný Chmelár už nepovedal. Experti z rôznych inštitúcií hovoria často o možnosti zamrznutého konfliktu. Jednotlivé prípady odborníkov, ktorí s tvrdením o prehre Ruska nesúhlasia, nie sú dostatočným dôkazom, že by sa s takýmto názorom stotožňovala väčšina expertov, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Bývalý náčelník generálneho štábu českej armády generál Jiří Šedivý začiatkom januára 2023 vyhlásil, že by sa Západ mal pripraviť na viaceré scenáre vrátane takých, ktoré sa nám nemusia páčiť. Poznamenal, že Rusom sa môže podariť obsadiť celú doneckú a luhanskú oblasť.

Neskôr v januári povedal, že sa front stabilizoval a vo februári, že Rusi masívne útočia a majú čiastočné úspechy. Zároveň varoval, že Rusko má takmer neobmedzenú zásobu vojakov a mobilizáciu môže zopakovať. Ukrajina to vie vyvážiť len modernými zbraňami zo Západu. Šedivý však zároveň tvrdí, že Rusko túto vojnu prehrá, a to buď vojensky alebo ekonomicky.

Predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley sa v novembri 2022 vyjadril (od 01:55), že pravdepodobnosť úplného vojenského vypudenia Ruska z ukrajinského územia nie je v najbližšej dobe veľmi vysoká.

Na ďalší deň poznamenal (od 00:11), že Rusko prehralo strategicky, operačne a takticky. Tieto isté slová zopakoval (od 00:38) aj 14. februára 2023, kedy v krátkosti zhrnul, že „Rusko prehralo (...) a platí enormnú cenu na bojisku.“

Nezávislí experti, ako napríklad Maria Lipman z Inštitútu pre európske, ruské, a eurázijské štúdiá na americkej George Washington University, sa zhodujú, že ani jedna strana v súčasnosti nemá zjavne navrch a konflikt sa zmenil v opotrebovávaciu vojnu.

Obavy z možnosti, že Rusi uspejú s momentálne prebiehajúcou ofenzívou a získajú nové územia na východe Ukrajiny znamenajú, že v začiatku roka 2023 sa musí ukrajinská armáda najmä brániť. Napriek sankciám je ruský priemysel stále schopný produkovať dostatok menej technicky náročných zbraní.

Experti z amerického think-tanku RAND Corporation tvrdia, že vojna sa pravdepodobne premení v zamrznutý konflikt so všeobecne nižšou intenzitou vedenia bojov, ale častými menšími útokmi z oboch strán.

Podľa Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) sa väčšina konfliktov od roku 1946 skončila za menej ako rok. Také, ktoré pretrvali dlhší čas, trvali priemerne desaťročie. Najpravdepodobnejšie preto vyzerá scenár dlhodobo zamrznutého konfliktu.

Treba však poznamenať, že Rusko od leta 2022 už stratilo pätinu dobytého územia a utrpelo veľké straty, vrátane takmer polovice zo svojich tankových divízií. Zároveň muselo niekoľkokrát ustúpiť zo svojich maximalistických cieľov, ako obsadiť celú Ukrajinu do 10 dní, či zmeniť režim v Kyjeve.  Práve stiahnutia z niektorých dobytých území však Rusku umožnili skonsolidovať sily a vytvoriť si defenzívne pozície na okupovanom území, ktoré Ukrajina bude do budúcna získavať len za cenu veľkých strát a za pomoci západných zbraní. 

 

Eduard Chmelár 15. marca 2023 v reakcii pre Demagóg.sk uviedol:

„Zmyslom bolo poukázať na to, že jednoducho nie je pravda, že Západ je jednotný v tom, ako postupovať a že relevantní vojenskí experti majú iný názor ako je ten, ktorý je uniformne predstavovaný v mainstreamových médiách.” Medzi takýchto expertov zahrnul aj Haralda Kujata, Johna Mearsheimera, Waldemara Skrzypczaka, RAND (ktorí hovoria o pravdepodobnom zamrznutom dlhom konflikte, viď vyššie). „Inými slovami, keby sme sa lepšie počúvali, tak netvrdím, že iné názory nie sú, ale že sú aj iné názory, ktoré sú prinajmenšom rovnako relevantné ako tie, ktoré zaznievajú v slovenských médiách. To nie je zavádzanie, lebo zavádzanie predpokladá zámer, ale upozornenie na iný, v odborných kruhoch dominantnejší postoj, ktorý v našej diskusii absentoval a ktorý je z môjho pohľadu vzhľadom na jeho nositeľov relevantnejší. Samozrejme, vždy je možné na podporu svojho názoru vyťahovať, že ten povedal to a ten zas ono, tento zasa nielen toto, ale aj hento, podstatné je, či dokážeme prijímať názory expertov, ktoré nekonvenujú našim politikom.”

K argumentácii Eduarda Chmelára dodávame, že Demagóg.sk pri hodnotení pravdivosti tvrdení neposudzuje úmysel rečníka či rečníčky, pretože ten dokázať takmer nikdy nevieme. Predpokladáme teda, že úmysel v ich nepresnosti nebol.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error