DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Chmelár

Socialisti

Každý si môže nájsť vyjadrenie bývalého izraelského premiéra Benetta. Po desiatich dňoch od začiatku invázie sa začalo rokovať v polovičke marca už boli na základe ukrajinského návrhu už dokončené mierové rozhovory a zabránili tomu Američania a Briti.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Nepravda

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett vo februári 2023 poskytol rozhovor, z ktorého niektoré médiá a ruská propaganda šírili časť, kde naznačil, že západné štáty mohli stáť za minuloročným ukončením mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom. Bennett však túto informáciu poprel a povedal, že dôvodom pre ukončenie mierových rozhovorov bolo odhalenie masakrov a masových hrobov v Buči.

Bennett takúto interpretáciu po rozhovore poprel a povedal, že vôbec nie je isté, či bol nejaký plán pripravený a či by jeho dosiahnutie bolo želané. Rovnako preklad videa z hebrejčiny do angličtiny nie je presný. Business Insider uvádza, že titulky vo videu preložili Bennettove vyjadrenie ako zablokovali (“blocked it”), zatiaľčo použitý hebrejský výraz znamená skôr zastavili (“stopped”) a vzťahoval sa na jednania, nie výslednú dohodu.

Z povahy mierových rokovaní je zrejmé, že súhlasiť, odmietnuť či pozastaviť negociácie môžu iba zúčastnené strany, ktorými boli Ukrajina a Rusko. Nemôžu tak spraviť Spojené štáty americké či Veľká Británia.

Bennett v tom istom rozhovore povedal, že za ukončením mierových rokovaní boli odhalenia masových hrobov a zverstiev ruskej armády v Buči v apríli 2022.

Tvrdenie, že podľa Bennetta Západ zabránil mieru, taktiež overila nemecká spravodajská služba Tagesschau a označila ho ako nepravdivé.

Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. Slová bývalého izraelského premiéra Bennetta boli vytrhnuté z kontextu a pravdepodobne aj nesprávne preložené z hebrejčiny do angličtiny. Bennett neskôr poprel interpretáciu svojich slov o tom, že by za zastavením rozhovorov mohli stáť západné štáty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári 2022 žiadal Izrael o usporiadanie mierových rokovaní na území Izraela medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. 

Izraelský premiér Naftali Bennett v tom čase vyjadril podporu Ukrajine, vyzýval na mierové riešenie konfliktu, ale zároveň otvorene nekritizoval kroky Ruskej federácie.

Bennett priamo komunikoval so Zelenskym a rovnako s ruským prezidentom Putinom a snažil sa o zorganizovanie mierových rokovaní v Izraeli.

Mierové rokovanie sa však na izraelskej pôde neuskutočnilo.

Medzičasom sa obe strany viackrát stretli na bieloruských hraniciach či v tureckom Istanbule. Vypracovaný 15 bodový mierový plán sa dohodol sa dohodol na videokonferencii na v poradí štvrtom kole mierových rokovaní.

Po objavení masových hrobov a vojnových zločinov, ktoré vykonala ruská armáda v Buči či Irpini sa zmenila dynamika mierových rokovaní. V prvých dňoch Zelensky neodmietal ich pokračovanie, s každým ďalším objavením ruských zverstiev však klesla šanca na ich obnovenie. Dôvodom bolo aj znechutenie(.pdf, s.4) ukrajinskej verejnosti a západných krajín.

Koniec politických rokovaní o mieri či prímerí naznačil ukrajinský vyjednávač Michajlo Podoľak v máji 2022 na Twitteri. Neskôr to oznámil aj Zelensky s tým, že mierové rokovania nemôžu pokračovať dokedy Rusko nevráti okupované územia Ukrajine.

Vyjadrenie Eduarda Chmelára z 15. marca 2023 pre Demagóg.sk:

“Nemôžete hodnotiť ako nepravdu niečo, na čo existuje viacero relevantných postojov. Vychádzal som z tohto rozhovoru (od 2:59:34) na oficiálnej stránke Naftali Bennetta (žiadna ruská propaganda), ktorý prebrali všetky seriózne médiá. Neviem po hebrejsky (vy áno?), ale myslím, že ten anglický preklad je jasný. Akosi nechápem, na koho sa pán Bennett vyhovára, že preklad nie je presný, keď ho zhotovili jeho ľudia.

Čo je však dôležitejšie, Bennett nie je jediný zdroj. To, že v marci 2022 bola dohoda na rokovaniach v Istanbule na spadnutie, potvrdzuje aj bývalý predseda Vojenského výboru NATO generál Harald Kujat: Rusko súhlasilo so stiahnutím svojich ozbrojených síl na úroveň z 23. februára (teda pred samotnou inváziou) a Ukrajina sa zaviazala, že sa vzdá členstva v NATO a nepovolí rozmiestnenie cudzích jednotiek alebo vojenských zariadení na svojom území. Obsah dohody pritom vychádzal z návrhu ukrajinskej vlády z 29. marca. Podstata bilaterálneho sporu by tak bola vyriešená.

Okrem toho na to, ako Veľká Británia v marci 2022 priamo v Kyjeve blokovala mierové rokovania, upozornili aj ďalší, medzi inými aj samotní Ukrajinci, konkrétne Ukrajinská Pravda.”

Zo zdrojov, ktoré Chmelár poskytol, nevyplýva, že mieru v marci 2022 zabránili Američania a Briti, ani že bolo dosiahnutie mieru realistické. Nie je jasné, aký je zdroj informácii Haralda Kujata, na ktorého Chmelár odkazuje, ani nakoľko je spoľahlivý. 

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error