DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Chmelár

Socialisti

Keď premiér tejto krajiny na eurovýbore povie, aj keď sa tam zakoktal na otázku europoslanca, že samozrejme, že by sme tam poslali aj vojakov.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Europoslanec Milan Uhrík sa na parlamentnom výbore pre európske záležitosti opýtal premiéra Eduarda Hegera: „Sme pripravení aj napríklad ísť do vojny na Ukrajine v rámci nejakej akcie NATO?” 

Heger poukázal na naše záväzky v rámci NATO: „Sme zodpovedný partner v rámci medzinárodných zmlúv. (...) Samozrejme, pán Uhrík, (...) poznajúc naše záväzky z hľadiska NATO.“ (tv.nrsr.sk, otázka od 39:52, odpoveď od 45:20)

Nakoľko však Ukrajina nie je členom, povinnosť kolektívnej obrany sa na ňu nevzťahuje a Slovensko nemá povinnosť sa na prípadnej spoločnej operácii NATO podieľať. 

Hoci je Chmelárov výrok fakticky pravdivý, neznamená to, že by Slovensko konalo v takom prípade neštandardne. Uhrík sa v otázke priamo dopytuje na možnosť účasti SR na spoločnej akcii Severoatlantickej aliancie (NATO). Slovensko sa už v minulosti podieľalo na operáciách AFOR v Albánsku, SFOR v Bosne a Hercegovine, KFOR v Kosove, ISAF v Afganistane či viacerých misiách pod taktovkou USA, či EÚ, a to aj vyslaním vojenských jednotiek. Naproti tomu, čo však premiér Heger naznačuje, nie je takáto participácia automatická, a rozhodnutie, či sa zúčastniť na spoločnej operácii NATO, je na rozhodnutí každého členského štátu.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error