DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Chmelár

Socialisti

Ale napríklad pred pár dňami summit latinskoamerických a karibských štátov vyzval na to, aby sa prestalo s dodávkami zbraní, aby sa začali mierové rokovania.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Nepravda

V deklarácii summitu Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku nie je výzva na zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu ani na začatie mierových rokovaní. Latinskoamerické štáty nedodávajú zbrane na Ukrajinu, niektoré odmietli výzvu USA a Nemecka, aby tak spravili, a informovali o tom na spomínanom summite. Nie je však pravda, že by počas summitu dospeli k dohode na takomto jednaní, či dokonca, že k nemu vyzývali zvyšok sveta. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

V januári 2023 sa v argentínskom Buenos Aires konal summit Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku. Na summite lídri diskutovali o rôznych otázkach, ako napríklad o klimatickej zmene, hospodárskom rozvoji a spoločnej spolupráci. Diskutovalo sa však aj o otázkach týkajúcich sa medzinárodnej bezpečnosti a mierových opatrení, najmä v súvislosti s regionálnymi konfliktami v Latinskej Amerike a Karibiku. 

Zástupcovia štátov na záver summitu podpísali 111 bodovú deklaráciu. Dokument však nehovorí nič o dodávkach zbraní do Európy, dokonca menovite Ukrajinu ani nespomína.

Je pravdou, že niektoré štáty Latinskej Ameriky odmietli ponuku USA dodávať zbrane Ukrajine. Ak by štáty Latinskej Ameriky darovali Ukrajine svoj vojenský materiál vyrobený v Rusku, Washington by ho kompenzoval americkými zbraňami. Kolumbia, Brazília, Mexiko aj Argentína takúto ponuku odmietli. Čilský prezident Gabriel Boric taktiež odmietol dodávku zbraní, ponúkol však Kyjevu pomoc pri odstraňovaní mín. Peru a Ekvádor sa oficiálne k tejto otázke nevyjadrili. Momentálne žiadna z krajín Latinskej ameriky nedodáva Ukrajine zbrane. Zoznam krajín, ktoré dodávajú vojenskú pomoc ukrajine, eviduje napríklad Kiel Institute.

V reakcii 15. marca 2023 pre Demagóg.sk Eduard Chmelár uviedol:

„Záverečný dokument vrcholnej schôdzky Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku síce nič nehovorí o dodávkach zbraní na Ukrajinu, ale to napokon ani nebolo potrebné, lebo v diskusii na summite CELAC takúto možnosť všetky latinskoamerické štáty (nie niektoré, ako chybne tvrdíte) tvrdo odmietli vrátane najbližšieho spojenca USA v regióne Kolumbie (zdroj).” 

Na základe reakcie Eduarda Chmelára sme doplnili informáciu, že žiadna krajina Latinskej Ameriky momentálne nedodáva zbrane Ukrajine, explicitne to však odmietli len niektoré. 

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error