DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

Tú (pozn. S-300) sme vyvážali ešte bez toho, aby sme mali tie protiletecké systémy na Slovensku, tie prišli až neskôr - tie Patrioty.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Nepravda

Systém protivzdušnej obrany S-300 darovalo Slovensko  Ukrajine začiatkom apríla, prvé protiletecké systémy Patriot prišli 20. marca. V čase darovania S-300 boli na Slovensku minimálne 3 batérie patriotov, štvrtá prišla neskôr. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Presný dátum darovania systému S-300 bol utajený. Darovanie ako prvý vyzradil Robert Fico so zábermi z presunu už 7. apríla, za čo bol kritizovaný pre možné ohrozenie presunu. Premiér darovanie potvrdil 8. apríla. Neskôr minister obrany ubezpečil, že Robert Fico vyzradením neohrozil presun, keďže 7. apríla bol systém už na Ukrajine.

V rámci obrany východných hraníc NATO presunulo Nemecko a Holandsko systémy Patriot na Slovensko. Prichádzali postupne a po súčiastkach, presun začal 20. marca. Už 25. marca bol systém Patriot na Sliači pripravený. 

Ešte pred ohlásením darovania systému S-300 ozbrojené sily oznámili, že systémy Patriot sú plne funkčné a rozostavané na východnom Slovensku. Štvrtú batériu Patriot poslali na Slovensko Spojené štáty Americké po ohlásení darovania systému S-300 Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error