DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

V tom čase opäť Robert Fico strašil, hovoril, že on sa aj postaví pred vlak, aby jednoducho to nešlo, tak celý ten proces darovania toho materiálu bol utajovaný, bol naozaj stupňom tajné, utajený, a tým pádom, áno, keď som prišiel do relácie súkromnej televízie a ukázali mi tam video, ako sa nakladá S-300, no tak som musel povedať, aby som dodržal zákon o ochraňovaní utajovanej skutočnosti, že jednoducho to nie je tak, ako to tam bolo, za to som sa aj ospravedlnil, ale musel som dodržať zákon.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Robert Fico viackrát varoval pred darovaním systému protivzdušnej obrany S-300 vojnou zasiahnutej Ukrajine. Stalo sa tak už v marci 2022, ale aj len niekoľko dní pred samotným odovzdaním systému.

Minister obrany Naď klamal (1:25) 5. apríla 2022 v relácií Na telo o tom, že Slovensko neposiela žiadnu techniku na Ukrajinu. Neskôr sa za to ospravedlnil (od 11:50) s vysvetlením, že cieľom bolo zaistiť operačnú bezpečnosť operácie presunu systému S-300 na Ukrajinu.

Keď Fico 7. apríla 2022 zverejnil zábery S-300 naloženého na železničných vagónoch, v tom čase bol už tento systém bezpečne na Ukrajine.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky potvrdili, že akcia presunu systému protivzdušnej ochrany podliehala prísnemu utajeniu, aby sa zabezpečila bezpečnosť vojakov a presunu.

Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. Minister Naď sa priznal k tomu, že v apríli 2022 klamal o presune systému S-300 na Ukrajinu. Ako potvrdili Ozbrojené sily SR, akcia podliehala režimu prísneho utajenia a ak by Naď túto skutočnosť zverejnil, vystavil by sa riziku úmyselného vyzradenia utajovanej skutočnosti.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error