DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

Bola tu ponuka Ukrajiny pred vojnou, že sa vzdajú práva vstúpiť do NATO a vyhlásia neutralitu, aby zabránili agresii.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Nepravda

Verejne nie je známe, že by pred vojnou Ukrajina ponúkala Rusku vzdanie sa práva vstúpiť do NATO alebo neutralitu. Náznaky takejto ponuky sa objavili zo strany ukrajinského veľvyslanca v Británii, boli však okamžite dementované. Neutralitu ponúkla ukrajinská strana až po začatí vojny, výrok Tomáša Valáška preto hodnotíme ako nepravdivý.

Tomáš Valášek pravdepodobne naráža na verejný výrok ukrajinského veľvyslanca vo Veľkej Británii z rozhovoru zo 14. februára pre BBC. Vadym Prystajko v rozhovore naznačil, že Ukrajina by mohla byť dotlačená vzdať sa snahy o vstup do NATO, ak by tým predišla vojne. 

Tieto tvrdenia však boli krátko nato dementované ukrajinskými predstaviteľmi, vrátane prezidenta Zelenského. Ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve označilo Prystajkove slová za vytrhnuté z kontextu. 

Verejné ponuky neutrality sa z ukrajinskej strany objavili až po začatí vojny. Ukrajina vyhlásila ochotu o nej rokovať s Ruskom už deň po začatí invázie. Neskôr mala byť neutralita a zrieknutie sa vstupu do NATO súčasťou spoločného mierového plánu

V septembri sa objavili informácie o údajnej dohode, ktorú dohodol Putinov hlavný vyslanec na Ukrajine krátko po začatí vojny. Podľa dohody, ak by sa Ukrajina zaviazala, že nevstúpi do NATO, Rusko by upustilo od invázie. Vladimir Putin si však mal túto dohodu na poslednú chvíľu rozmyslieť. Ani jedna strana konfliktu oficiálne nepotvrdila, že by sa takéto vyjednávania naozaj odohrali.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error