DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Jedna je koordinácia v rámci NATO a druhé sú tie bilaterálne rozhovory, pretože keď si spomeniete na systém S300, tak tam sme taktiež ako prví odovzdali tento systém Ukrajine a taktiež to boli slová o tej hrozbe a nakoniec nič sa nestalo.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Pravda

Heger správne uviedol, že Slovensko ako prvý štát od vypuknutia vojny darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. V tom čase existovali vyjadrenia opozície, ale aj Ruskej federácie o hrozbe vyplývajúcej z dodávky, ktorá sa však nakoniec nenaplnila.

8. apríla 2022 predseda vlády SR Eduard Heger potvrdil darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že darovanie prebehlo až po nájdení náhrady za systém S-300 a ochrana Slovenska tak zostala zabezpečená. 

Je pravdou, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany ako prvá krajina vo svete. 

V tom čase sa objavovali vyjadrenia o tom, že darovanie systému predstavuje hrozbu pre Slovensko. Predseda Smeru-SD Robert Fico uviedol, že týmto činom prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger otvorene ťahajú Slovensko do vojny. a že sa jedná o vojnový čin s „nedozernými“ následkami pre Slovensko. 

Strana Hlas-SD označila darovanie S-300 Ukrajine za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska. Taktiež minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov varoval Slovensko pred dodaním systému S-300 na Ukrajinu a odkázal, že „nedovolia“, aby sme ho Ukrajine dodali.

Darovanie systému protivzdušnej obrany nezatiahlo Slovensko do vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. Rovnako kvôli tomu pre Slovensko nevznikli žiadne ďalšie konzekvencie. Hrozby, o ktorých hovorili slovenskí politici, sa nenaplnili a Rusko nijak nezasiahlo pri dodávke protivzdušnej obrany.

Celý výrok tak môžeme označiť ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error