DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Ja som nikdy nespochybnil ani pomoc Európskej (únie) či Ukrajine. Vždy som vám vyčítal, keď ste slávnostne oznamovali, že 50.000.000 EUR ste poslali v zbraniach a neviem v čom všetkom do Ukrajiny.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Keďže Pellegrini zdôrazňuje, že Slovensko má pomáhať predovšetkým vlastným občanom pred Ukrajinou, a tiež kritizuje vojenskú pomoc Ukrajine, jeho tvrdenie, že pomoc Ukrajine nikdy nespochybnil, hodnotíme ako zavádzajúce.

O pomoci Ukrajine sa Pellegrini opakovane vyjadruje, že by vláda  mala myslieť hlavne na pomoc slovenským občanom.O pomoci na Ukrajine sa taktiež vyjadril, že by mala prísť až potom, čo vláda vyrieši problémy na Slovensku. Hegera kritizoval za to, že sa “hrdí” objemom pomoci, ktorú Slovensko na Ukrajinu poslalo, no nehovorí o slabej pomoci občanom. Vládu tiež kritizoval napríklad za vývoz systému S-300.

Slovensko poskytlo Ukrajine zbrane a vojenskú muníciu v hodnote niekoľko stoviek miliónov eur.

Podľa vyjadrenia Ministerstva obrany SR poskytlo Slovensko Ukrajine celkovú pomoc v hodnote 167,8 miliónov eur ku 20. januáru 2023.

Nepodarilo sa nám dohľadať informáciu o oznámení poskytnutí pomoci v hodnote 50 miliónov eur ani Pellegriniho reakciu naň. V hodnote 50 miliónov bol predaj húfnic Zuzana 2.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error