DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Vtedy to bolo vyšetrované. Vtedy bolo nutné konať. Vy ste bol premiér. Ani raz ste nevyvolali rokovanie s belgickým premiérom. Nie sú o tom žiadne záznamy.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Prípad slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý umrel po problematickom zásahu belgickej polície vo februári 2018, bol medializovaný až v auguste 2020, kedy bol premiérom Igor Matovič. Pellegrini síce bol premiérom v čase úmrtia Jozefa Chovanca, nie je však jasné, aké mal informácie a nakoľko bolo relevantné, aby sa do jej riešenia ako premiér zapojil.  Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Chovanec bol zadržaný v lietadle z dôvodu agresívneho správania k členom posádky a privolaným policajtom. Zomrel po prevoze z cely do nemocnice, dôvodom smrti boli podľa belgických posudkov následky úderov hlavy, tie si Chovanec údajne spôsobil sám. Prítomní policajti sa na Chovancovi podľa záznamov zabávali, kľačali mu na hrudi, jedna z policajtiek hajlovala.

Prvá správa o prípade údajne neobsahovala všetky informácie o nevhodnom správaní policajtov, videozáznamy sa objavili v médiach až v auguste 2020, kedy sa vyšetrovanie blížilo ku koncu. V januári 2023 belgická prokuratúra vydala rozhodnutie, že príslušníci letiskovej polície a zdravotníci nie sú za smrť Jozefa Chovanca zodpovední a neplánujú nikoho stíhať.

Robert Fico tvrdí, že informácia sa v roku 2018 na úrad vlády nedostala kvôli situácií okolo vraždy Jána Kuciaka. Prípad nebol medializovaný  ani v čase,  keď sa premiérom stal v marci 2018 Pellegrini, ministerstvo zahraničia však informácie o prípade malo, pre Demagóg.sk to potvrdil aj Úrad vlády, podľa vyjadrenia ktorého ministerstvo zahraničia interne upozorňovalo aj na možný politický presah prípadu. Nie je jasné, či Pellegrini o prípade vedel.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error