DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Ja keď som sa stal premiérom, krátko potom v júni som sa stretol s belgickým premiérom, kde som práve toto (smrť Jozefa Chovanca po zásahu belgických policajtov, pozn.) riešil. To isté Igor Matovič, keď sa stal premiérom, rokoval s belgickým premiérom.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Pravda

Heger hovorí o prípade úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca následkom policajného zásahu na belgickom letisku z roku 2018. O prípade sa na Slovensku začalo verejne hovoriť až od augusta 2020. Heger sa podľa informácii, ktoré pre Demagoóg.sk dodal Úrad vlády,  s belgickým premiérom Alexandrom De Croo stretol 21. júna 2021 na samite v Bruseli.  Igor Matovič po medializácií prípadu kontaktoval bývalú belgickú premiérku. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Chovanec bol zadržaný v lietadle z dôvodu agresívneho správania k členom posádky a privolaným policajtom. Zomrel po prevoze z cely do nemocnice, dôvodom smrti boli podľa belgických posudkov následky úderov hlavy, tie si Chovanec údajne spôsobil sám. Prítomní policajti sa na Chovancovi podľa záznamov zabávali, kľačali mu na hrudi, jedna z policajtiek hajlovala.

Prvá správa o prípade údajne neobsahovala všetky informácie o nevhodnom správaní policajtov, videozáznamy sa objavili v médiach až v roku 2020, kedy sa vyšetrovanie malo blížiť ku koncu. V januári 2023 belgická prokuratúra vydala rozhodnutie, že príslušníci letiskovej polície a zdravotníci nie sú za smrť Jozefa Chovanca zodpovední a neplánujú nikoho stíhať.

Po medializácií prípadu Matovič telefonoval s vtedajšou premiérkou Belgicka Sophie Wilmés.

Ku komunikácii Eduarda Hegera s belgickou stranou poskytol Úrady vlády 3. 3. 2023 pre Demagóg.sk nasledujúce vyjadrenie:

„Predseda vlády Eduard Heger sa 25. júna 2021 bilatelárne stretol s belgickým premiérom Alexandrom De Croo na okraj samitu v Bruseli, ktorý sa konal v dňoch 24.-25. júna 2021. Na tomto stretnutí otvoril Eduard Heger aj otázku prípadu p. Chovanca. Premiér De Croo ubezpečil, že belgická strana pokračuje vo vyšetrovaní na viacerých úrovniach. Po dohode s Ministerstvom spravodlivosti o stretnutí premiér médiá neinformoval, keďže mediálne vyjadrenia prebiehali na úrovni MZVEZ aj MS, Následne o prípade Eduard Heger hovoril s belgickým premiérom aj počas jeho návštevy na Slovensku. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie a umožnenie účasti SR v tomto konaní v postavení poškodenej strany v marci 2021 bol a stále je potrebný citlivý prístup v komunikácii, ako voči verejnosti, tak aj voči partnerom na politickej úrovni.“

Heger sa s belgickým premiérom stretol  aj v apríli 2022.

Medzi slovenských politikov, ktorí sa stretli so svojimi belgickými náprotivkami ohľadom smrti Jozefa Chovanca, patrí okrem iných minister zahraničných vecí Ivan Korčok a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Obaja, prezidentka a minister, apelovali na potrebu dokončenia vyšetrovania v tejto veci.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error