DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Za nás začali vyšetrovať, za môjho premiérovania aj veľké kauzy, ktoré sa dokončujú až teraz.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Pravda

Po nástupe Petra Pellegriniho sa začalo alebo pokračovalo vyšetrovanie viacerých významných káuz. Obvinení, obžalovaní či dokonca odsúdení boli mnohí vysokopostavení ľudia z podnikateľského či politického prostredia a neexistujú dôkazy, že by premiér nejakým spôsobom zasahoval do vyšetrovania. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Je však otázne, koľko zásluh si môže Peter Pellegrini pripísať na vyšetrovaní týchto trestných činov. Na Slovensku sa totiž vo februári 2018 stala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá spustila otrasy v celej spoločnosti a veľký tlak na zmeny v polícii, prokuratúre a súdnictve a je otázne koľko káuz by bolo naozaj vyšetrených nebyť tejto tragickej vraždy. 

Peter Pellegrini sa od svojho nástupu v marci 2018 verejne prezentoval, ako premiér, ktorý „rozviaže ruky polícii”. Známe sa stalo najmä jeho heslo „padni komu padni."

„Ak sa raz do trestnej činnosti zapletie niekto zo štruktúr Smeru, tak musí byť potrestaný ako niekto, kto nepatrí do žiadnej politickej strany," vyhlásil Pellegrini na tlačovej konferencii krátko po tom, čo jeho vláda získala dôveru.

Prvým výraznejším krokom v tejto oblasti bol odchod vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Obaja tento odchod prezentovali ako vzájomnú dohodu za účelom upokojenia situácie. Pellegrini pri tejto príležitosti na margo odchodu policajného prezidenta povedal: „Ja nemením svoje názory a ak som povedal na adresu policajného prezidenta, že ho považujem za profesionála na správnom mieste, tak za tými vyjadreniami si stojím. Chcem povedať, že osoba pána generála, ktorý stál šesť rokov na čele PZ, je osoba kompetentná, ktorá má všetky schopnosti riadiť PZ." 

V čase premiérovania Pellegriniho začalo alebo prebiehalo vyšetrovanie v mnohých významných kauzách. Po prvý raz boli odsúdení bývalí vysokopostavení politici. Najvyšší súd totiž odsúdil exministrov SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova za takzvaný nástenkový tender na 11, respektíve 9 rokov väzenia.

Najväčšie znepokojenie spoločnosti však vyvolala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tá sa odohrala 21.februára 2018 vo Veľkej Mači. Vražda vyvolala otrasy na politickej scéne, do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, ktorí žiadali vyšetrenie vraždy aj politickú zmenu. Z pozícií musel odísť Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico. Začalo sa rozsiahle vyšetrovanie, ktoré po siedmich mesiacoch prinieslo zadržanie podozrivých vykonávateľov a objednávateľov. V roku 2019 sa následne podarilo ukončiť vyšetrovanie a kauza sa tak konečne mohla dostať pred súd. Po piatich rokoch od vraždy Kuciaka však ešte stále nie sú právoplatne odsúdení objednávatelia tejto ohavnej vraždy.

V roku 2018 sa ukončilo vyšetrovanie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ten sa napokon priznal, že si na úkor daňových poplatníkov prilepšil o 2 milióny eur. 

V roku 2019 bol zase rokom, kedy sa intenzívnejšie začala riešiť kauza Gorila. Obvinený bol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý niekoľko rokov skrýval nahrávku Gorily u seba v trezore. Vyšetrovatelia ho obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

V januári NAKA začala trestné stíhanie pre prípravu vraždy Daniela Lipšica, a Maroša Žilinku. Dôvodom bolo angažovanie dvojice v kauze Technopol, v ktorej bol obvinený Marián Kočner.

Vyšetrovanie prebiehalo aj v kauze sledovania novinárov. Na túto úlohu malo byť najaté špeciálne komando, ktoré malo novinárov pre Mariána Kočnera sledovať a lustrovať.

Ukončené bolo vyšetrovanie v kauze údajného falšovania zmeniek. Vyšetrovatelia navrhli obžalovať Mariana Kočnera a Pavla Ruska za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti, spáchaných formou spolupáchateľstva so škodou 69 miliónov eur. 

Obvinenia sa nevyhli ani predstaviteľov vtedajšej vládnucej strany. Piateho decembra 2019 vyšetrovateľ NAKA obvinil Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Toho sa mal dopustiť vo videu, v ktorom podporil Milana Mazureka potom, čo ho odsúdil Najvyšší súd. Obvinenie neskôr zrušil špeciálny prokurátor.

Národná kriminálna agentúra obvinila aj bývalého prezidenta Andreja Kisku. Stalo sa tak v súvislosti s kauzou okolo jeho firmy KTAG za pokračujúci zločin daňového podvodu. 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry taktiež obnovil vyšetrovanie údajného kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Údajné kupovanie hlasov poslancov sa malo diať za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error