DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Ministerstvo financií tú virtuálnu registračnú pokladnicu, ktorú vy ste boli schopní pod vaším vedením vysúťažiť za 15 miliónov eur, na ministerstve financií dnes vedia, vedeli urobiť za 30.000 EUR, čiže 500× lacnejšie.

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Pravda

Finančná správa predstavila v júni 2022 novú aplikáciu Virtuálnou registračnou pokladnicou 2. Za predchádzajúcu Virtuálnu registračná pokladnicu (VRP) zaplatila Slovenská republika 15,4 milióna eur, uviedol minister financií Igor Matovič. Matovič taktiež tvrdí, že nová pokladnica stála približne 28 000 eur. Táto suma je v prepočte približne 545-krát nižšia.

Aplikácia VRP umožňovala podnikateľom vytvárať a následne tlačiť pokladničné bloky, spravovať tovary a službu a evidovať vytvorené pokladničné doklady. Ako vyzerala v roku 2018, je možné si pozrieť napríklad tu.

Aplikácia VRP 2 podľa portálu Živé.sk obsahuje všetky funkcionality prvej aplikácie, ako sú tlač na termotlačiarňach, skenovanie EAN kódov, prihlasovanie biometriou či dlaždice najpoužívanejších tovarov a služieb. Umožňuje aj zaokrúhľovanie konečnej ceny nákupu. 

Finančná správa podporovala aplikáciu VRP (Pokladnica) iba do 17. októbra 2022, odkedy je možné používať len novú aplikáciu VRP 2.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error