DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

…išiel [som] na výbor Národnej rady, kde som komplet odkryl moje majetkové pomery a vysvetlil som aj kúpu bytu aj všetkého ostatného. 

Eduard Heger a Peter Pellegrini - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Peter Pellegrini vysvetľoval majetkové pomery na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií v apríli 2018, teda približne mesiac po vymenovaní za premiéra. Dôvodom výpovede boli nezrovnalosti v jeho výdavkoch a príjmoch, na ktoré upozornil Denník N. Otázky vyvolával nový byt, ktorý Pellegrini kúpil za 245-tisíc s tým, že zvyšok sumy má splácať cez hypotéku.

Tvrdenie, že kompletne odkryl majetkové pomery a vysvetlil kúpu bytu”, spochybnila vtedajšia opozícia. Pellegrini dostal na výbore priestor na svoje tvrdenia počas diskusie, bez procesu  ich kontroly a overenia. Výbor na danom zasadnutí nevyjadril konštatovanie, že Pellegrini neporušil ústavný zákon. Overovacie konanie, počas ktorého by mali poslanci výboru väčší prístup k údajom, sa nezačalo. Na nesúlad medzi prijímmi a výdavkami Petra Pellegriniho upozorňovali aj novinári.

Pochybnosti, ktoré stále existujú, sa týkajú predaja haly, z ktorej mal mať Pellegrini financie na kúpu bytu. Halu predal v tom čase svojmu poslaneckému asistentovi Čellárovi, čo vyvolalo otázky o reálnosti kúpy a predaja. Čellár mal v tom čase 25 rokov a bol rok po skončení štúdia, napriek čomu kúpil halu za 55 tisíc eur. Problematická tiež bola samotná kúpa jeho bytu od spoločnosti J&T, za ktorú v tom čase loboval pre štátne úľavy.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2023
success
error