DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

Čo sa týka, čo sa týka toho, toho zatýkania a týchto vecí, ktoré tu máme, no v roku 2020 OĽaNO spolu s ďalšími politickými stranami, ktoré zostali vládnu koalíciu, vyhrali voľby na základe toho, že oklamali ľudí. Vytvorili tu nejakú fatamorgánu o tom, ako sa tu tzv. 3 miliardy, 3 miliardy ročne ukradli finančných prostriedkov.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Zavádzajúce

O "krádeži" 30 miliárd eur za 12 rokov vlády Robert Fica hovoril pred voľbami Igor Matovič – nie aj ďalšie politické strany, s ktorými OĽaNO neskôr zostavilo vládnu koalíciu. Navyše, nie je možné zjednodušujúco tvrdiť, že vyhrali "na základe toho" – aj keby sa nepodarilo preukázať "krádež" tohto typu, čo sa doteraz preukázať nepodarilo. Volebný výsledok – špeciálne pri toľkých stranách – závisí od mnohých faktorov, od sily osobnosti lídra cez volebné programy alebo iné vonkajšie okolnosti. Keďže Richard Takáč spája zjednodušujúco spája dve udalosti, čo skresľuje celkový obraz, hodnotíme jeho tvrdenie ako zavádzanie. 

Igor Matovič pred parlamentnými voľbami vo februári 2020 obvinil stranu Smer-SD a jej 12 rokov vlády z krádeže 30 miliárd eur. Poslanec Smeru Richard Takáč nesprávne uvádza prepočet na jeden rok. Celý jeho výrok hodnotíme ako zavádzajúci, pretože nie je možné spájať výhru hnutia OĽaNO vo voľbách s neoveriteľným výrokom o ukradnutých 30 miliardách. Úspech hnutia sa odvíjal od viacerých aspektov a najväčší nárast preferencií zaznamenalo po známom videu z Cannes.

Igor Matovič pred voľbami v roku 2020 v NR SR predniesol reč, v ktorej obvinil (od 0:32) najmä stranu Smer-SD, ktorá údajne počas svojich 12 rokov vlády (od roku 2006) rozkradla 30 miliárd eur. Takáč vo svojom výroku hovorí o 3 miliardách ročne, čo je však nepravdivý údaj. Pri Matovičových 30 miliardách to vychádza na 2,5 miliardy ročne.

Predseda hnutia OĽaNO podobný údaj uviedol aj v rozhovore (od 1:20) z roku 2015, kedy tvrdil, že politici na Slovensku ročne rozkradnú približne 3 miliardy eur. Tento výrok sme už v tom čase vyhodnotili ako neoveriteľný, najmä pre chýbajúce informácie, ktorými by Matovič mohol svoje výroky podložiť. V tomto prípade je Matovičovej tvrdenie z februára 2020 rovnako neoveriteľné.

Hnutie OĽaNO sa dlhodobo profiluje najmä ako protikorupčná politická strana a tak postavila aj svoju predvolebnú kampaň v roku 2020. Strana vo svojom programe kritizovala fungovanie štátnych inštitúcií, upozorňovala na zneužívanie moci verejných činiteľov a sľubovala vedenie boja proti korupcii.

Mimoriadnu pozornosť voličov si v predvolebnej kampani získali cesty do Cannes vo Francúzsku a na Cyprus, pri ktorých Matovič s ostatnými politikmi upozorňovali na korupciu za vlád Smeru-SD. Video z Cannes sa stalo vôbec najsledovanejším predvolebným videom na Facebooku, kde ho videlo viac ako 1,5 milióna ľudí. Zároveň v týždni, kedy bolo video zverejnené, došlo k najvyššiemu nárastu preferencií strany OĽaNO od leta roku 2019. 

Vo Francúzsku Matovič označil exministra financií Jána Počiatka za skorumpovaného a tvrdil, že jeho vila bola postavená z nelegálne získaných peňazí. Na Cypre obvinil finančnú skupinu Penta a stranu Smer-SD z toho, že pripravili Slovensko o 400 miliónov eur, na čo im mala pomôcť diera v zákone o zákaze zisku zdravotných poisťovní.

Počas volieb 29. januára 2020 uskutočnila agentúra FOCUS exit poll, v ktorom sa, okrem iného, pýtala voličov na dôvody ich voľby. Spomedzi strán povolebnej koalície 69,4 % voličov OĽaNO a 30,3 % voličov strany Za ľudí uviedlo ako hlavný dôvod „boj proti korupcii“. Voliči strán SaS (64,1 %) a Sme rodina (26,6 %) uviedli ako hlavný dôvod „najlepší program strany.“

Celý Takáčov výrok hodnotíme ako zavádzajúci a to najmä z dôvodu, že nie je možné spojiť výhru hnutia OĽaNO a ďalších strán, s ktorými vytvorilo koalíciu s údajným oklamaním ľudí o ukradnutých 3 miliardách ročne. Údaj o ukradnutých miliardách nie je možné overiť pre nedostatočné informácie a zároveň úspech povolebnej koalície je výsledkom viacerých príčin, čo však Takáč neberie do úvahy a tým zavádza verejnosť. Okrem iných sa za jeden z najdôležitejších momentov predvolebnej kampane považuje video Igora Matoviča z Francúzska, po ktorom hnutiu OĽaNO dramaticky stúpli preferencie a dotiahla to až k víťazstvu vo voľbách.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error