DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

OĽaNO malo 8 volebných obvodov na mysli a nie 79, o akých hovorí teraz napr. strana Hlas (pozn. pri zmene volebného systému).

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Pred voľbami 2020 strana OĽaNO navrhovala zriadenie 8 volebných obvodov, v programe v roku 2016 sa však nachádzal návrh na zriadenie 75 volebných obvodov. Strana Hlas tiež otvorila diskusiu o zmene volebného systému, Demagóg.SK však nedohľadal, vznik koľkých obvodov Hlas navrhuje. Tvrdenie Jána Budaja preto hodnotíme ako neoveriteľné. 

Vo volebnom programe OĽaNO na rok 2020 (.pdf, s.43) sa nachádza návrh 8 obvodov: "Je potrebné rozbehnúť po voľbách na túto tému celospoločenskú diskusiu, do ktorej prispejeme návrhom na vznik 8 volebných obvodov, aby ľudia z regiónov dostali väčšiu možnosť kandidovať do národného parlamentu a podieľať sa na správe vecí verejných."

V programe strany OĽaNO pred voľbami 2016 (.pdf, s. 145) sa v sekcii Priama demokracia nachádza nasledujúce opatrenie:

„Zmena volebného systému tak, aby sa vytvorilo 75 volebných obvodoch, približne kopírujúcich dnešné okresy. Tam by ľudia priamo volili svojho poslanca. Dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov by podobne ako v prezidentských voľbách postúpili do druhého kola. Poslancom zastupujúcim okres v NR SR by sa stal ten, ktorý by získal v druhom kole najviac hlasov. Zvyšných 75 poslancov by sme volili rovnako ako doteraz na celoslovenských kandidátnych listinách.”

Poslanec Gyimesi ešte vo februári 2022 uviedol, že strana OĽANO podporuje vznik ôsmich volebných obvodov. Strana Hlas, konkrétne jej predseda Peter Pellegrini, sa tiež minulý rok začala venovať myšlienke zmeny volebného systému, ktorý od vlády Vladimíra Mečiara tvorí len jeden volebný obvod. Demagóg.SK však nedohľadal, že by predstavitelia Hlasu špecifikovali nimi preferovaný poćet volebných obvodov. O čísle 79 písal Igor Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error